Zoektocht slachtoffers gecrasht toestel stopgezet door slechte weer

Indonesische reddingswerkers hebben al 7 lichamen geborgen van de 162 mensen die aan boord zaten van het vliegtuig van AirAsia, dat zondag verdween. De zoektocht naar meer slachtoffers wordt gehinderd door het slechte weer, zo zeiden verantwoordelijken van de reddingsdiensten. Daardoor is de zoektocht nu stopgezet. De romp van het vliegtuig is nog niet gevonden, klonk het.

AirAsia Indonesia vlucht QZ8501 stortte neer in de Javazee na in het Indonesische Soerabaja te zijn opgestegen. Het toestel was op weg naar Singapore.

Bambang Soelistyo, het hoofd van de reddingsdiensten, zei dat zeven lichamen zijn geborgen, onder meer dat van een vrouwelijk bemanningslid. Hij ontkende de berichten dat de romp van het vliegtuig zou zijn teruggevonden. Volgens de nieuwswebsite Tempo.co zou een Indonesische marineschip een sonarbeeld gemaakt hebben van wat de romp zou moeten voorstellen.

Geen van de geborgen lichamen uit de gecrashte Airbus van AirAsia had trouwens een zwemvest om. Dat maakte een functionaris van de Indonesische reddingsdiensten bekend. "We hebben om 8.20 uur een lichaam gevonden en om 10.32 uur een zwemvest. Dit is de laatste informatie die we hebben", klonk het. Eerder op de dag werd nog gemeld dat een van de gevonden slachtoffers wel een zwemvest om had.

Extreme weersomstandigheden

De zichtbaarheid is laag en de weersomstandigheden zijn "extreem", zei kolonel Yayan Sofyan, een van de officieren op een boot die betrokken is op de bergingsoperatie. "De golven zijn drie meter hoog en de wind is heel krachtig", zei hij aan Metro TV. Drie intacte lichamen zijn geïdentificeerd op zijn schip.

Eens de weersomstandigheden het toelaten, zal een meer intensieve zoektocht opgestart worden met vaartuigen, vliegtuigen en duikers, om slachtoffers te vinden maar ook de zwarte dozen van het vliegtuig, zei Bambang nog.

De nabestaanden van de passagiers volgen de operatie op de luchthaven van Soerabaja. Volgens AirAsia waren 155 mensen aan boord afkomstig van Indonesië. Voorts ook drie mensen uit Zuid-Korea en telkens een uit Singapore, Maleisië, Frankrijk en Groot-Brittannië.

De golven zijn drie meter hoog en de wind is heel krachtig

Yayan Sofyan

Crash door manuele fout?

Volgens het persbureau Reuters blijkt ondertussen uit de eerste analyses van radardata dat het gecrashte vliegtuig een "ongelooflijk steile klim" heeft willen maken voor het in zee stortte. Mogelijk hebben de piloten het vliegtuig over zijn limieten gebracht, waardoor het is beginnen 'stallen'. Daardoor verliezen de vleugels hun draagkracht, verliest het vliegtuig snelheid en valt het toestel naar beneden.

De verzamelde data is wel nog niet compleet. Vooral de informatie uit de zwarte dozen zal op termijn meer duidelijkheid moeten verschaffen over de oorzaak van de crash.