Zoektocht naar vermiste duikster Vana (29) teruggeschroefd

De vermiste Vana uit Schoten.
kos De vermiste Vana uit Schoten.
De zoektocht naar vier vermiste duikers, drie Italianen en de Antwerpse turnjuf Vana Van Puyvelde,  voor de kust van Borneo is stopgezet op nationaal niveau. De vier zijn sinds meer dan tien dagen vermist nadat ze waren gaan duiken. De zoektocht wordt wel voortgezet op lokaal niveau, zo heeft een verantwoordelijke vandaag gemeld.

De vier toeristen waren op 15 augustus gaan duiken nabij het eiland Sangalaki in de Celebeszee en raakten vermist. Twee andere Italiaanse toeristen van de groep die waren gaan snorkelen, zijn ongedeerd. "De wetgeving bepaalt dat de zoektocht stopgezet moet worden na zeven dagen, maar we beslisten om die toch met drie dagen te verlengen", aldus het hoofd van de reddingsoperatie Hendra Sudirman.

Hoewel de zoektocht op nationaal niveau, met legerhelikopters en verschillende boten, stopgezet is, duurt de zoektocht voort op lokaal niveau, preciseert Buitenlandse Zaken in België. "De operaties worden voortgezet op een meer lokaal niveau, binnen een kleiner gebied", aldus woordvoerder Michael Mareel aan Belga op basis van informatie van de Belgische ambassade in Jakarta.

De vier duikers hadden na het bovenkomen aan hun gids gevraagd om naar hun boot te zwemmen en de kapitein te vragen om hen op te pikken. Maar tijdens het zwemmen naar de boot kreeg de gids een malaise en werd hij door een passerende boot naar het ziekenhuis gebracht, aldus Sudirman. De boot van de duikers bracht eerst de twee Italianen die snorkelden opnieuw aan land. Teruggekomen op de plaats waar de vier duikers zich aanvankelijk bevonden, bleken die verdwenen. Op dat moment stond er een sterke stroming en waren er hoge golven.