Zoektocht naar lijken onder modderlawine toch hervat

Burgers getroffen door de modderlawine wachten op hulp in de provincie Badakhshan.
EPA Burgers getroffen door de modderlawine wachten op hulp in de provincie Badakhshan.
Drie dagen na het officiële einde van de bergingswerken in het noordoosten van Afghanistan hebben de autoriteiten de zoektocht naar de lijken in de modderlawine nu toch weer hervat. "De dorpelingen van Ab-e-Barik gingen niet akkoord met het stopzetten van de zoekoperatie", zei vicegouverneur Gul Ahmad Bedar van de provincie Badakhshan vandaag. "De dorpelingen drongen aan om de lichamen van hun geliefden op te sporen, zodat ze hen nog een laatste keer konden zien en konden begraven". Rond de 400 arbeiders werden ingehuurd om de doden van onder de lawine van modder en puin te halen.

Na de modderlawine van vrijdag werden tot de stopzetting van de zoekoperatie de dag daarop, meer dan 300 lijken geborgen. Meer dan 2000 mensen worden nog vermist en worden als dood beschouwd. De regering had het einde van de bergingswerken aangekondigd en de plaats van de ramp tot massagraf uitgeroepen. Rond de 700 families verloren hun woningen en zijn dakloos.

Het Duitse ministerie van Ontwikkelingshulp heeft een miljoen euro ter beschikking gesteld voor de wederopbouw en de rampenbestrijding in de regio. "De getroffen families hebben letterlijk have en goed verloren en zijn dringend op hulp aangewezen", zei minister Gerd Müller (CSU). In Badakhshan zijn al jaren Duitse ontwikkelingsdeskundigen aan de slag. De Duitse troepen trokken zich in 2012 uit de provincie terug.

Een vertegenwoordiger van de Afghaanse rampenbestrijdingsdienst NDMA, Mohammad Azef, wees de verwijten van de hand dat de steun voor de overlevenden ontoereikend is. Er zijn voldoende hulpgoederen, zei Azed. "We hebben meer gekregen dan we verwacht hadden". Uit buurland Tadzjikistan en de Verenigde Arabische Emiraten is al hulp gearriveerd. Pakistan en Turkije hebben steun toegezegd.