Zoekactie van twee dagen naar vermiste zestiger levert niets op, hond treft hem al na 45 minuten levend aan in rivier

Superheld Jupiter
Groupe cynophile du Gard Superheld Jupiter
‘Jupiter’ is uitgeroepen tot held in Frankrijk. De speurhond wist op amper 45 minuten tijd een rusthuisbewoner, die al twee dagen was vermist, levend terug te vinden.

De zestigplusser - die niet meer zelfredzaam was - verdween spoorloos op 19 november in Breil-sur-Roya in het departement Alpes-Martimes. André Bergzoni verliet het rusthuis om sigaretten te kopen, maar daarna gaf hij geen enkel teken van leven meer. Zijn verdwijning werd meteen als onrustwekkend beschouwd.

Al snel sloeg men alarm, maar de zoekacties leverden twee dagen lang niets op. Het noopte de politie van Menton om beroep te doen op een speurhond. Een eerste poging met een Mechelse herder gaf niet het verhoopte resultaat. Maar dan was Jupiter aan de beurt. In amper 45 minuten wist de viervoeter - een Sint-Hubertushond (ook wel bloedhond genoemd) - de vermiste man te lokaliseren. De rusthuisbewoner lag op zijn rug in een nabijgelegen rivier - ongeveer dertig centimeter diep.

Jupiter met zijn baasje bij de politie, Bruno Mourier.
Groupe cynophile du Gard Jupiter met zijn baasje bij de politie, Bruno Mourier.

Onderkoeld

De zestigplusser was ten val gekomen en geraakte niet meer zelfstandig recht. Maar hij leefde nog. Onderkoeld werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij zou quasi twee dagen en nachten in het water hebben gelegen. De man kon gered worden dankzij de uitstekende speurneus van schrandere Jupiter.

De topper op vier poten wordt al twee jaar ingezet op het terrein en kon al dertig vermiste personen terugvinden. Ook begin deze maand trof hij nog een bejaarde vrouw aan die al enkele dagen was verdwenen. Kortom, Jupiter is een echte held.

Jupiter kon al dertig vermiste personen terugvinden.
Groupe cynophile du Gard Jupiter kon al dertig vermiste personen terugvinden.

Bekijk ook: Bevroren ‘puppy’ van 18.000 jaar oud verbluft wetenschappers

Bekijk ook: Mechelse herder Conan wordt geëerd in Witte Huis

Bekijk ook: Opgesloten hond rijdt rondjes met auto
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Angelo Cabooter

  Gelukkig is hij nog levend gevonden, maar waarom 2 dagen wachten om een speurhond in te zetten??? Voor hetzelfde geld was hij nu dood.

 • Jean De Grande

  Dat beestje heeft al meer goed gedaan als een hele generatie politici.

 • Bjorn Eeckhout

  Sint Bernard en bloedhond zijn NIET hetzelfde hoor!!!

 • bart danneel

  Neen Giedo. Bloedhond komt vanwege het feit dat deze honden goed zijn in het volgen van bloedsporen van aangeschoten wild. Vandaar dat deze hond genoemd werd naar de patroonheilige van de jacht, waar men ook wel spreekt van 'zweet' en zweethonden zoals de Beierse Bergzweethond.

 • Tammy Wouters

  Het water was nog boven nul.18 gr in de dag en 8 s nachtd..Als je half buiten bewustzijn bent werken je organen trager en heb je juist meer kans.Zoals een soort winterslaap.