Exclusief voor abonnees

Zoek de verschillen: een weg in Oeganda aangelegd door China of door Europa

Links: De weg rondom Kampala in aanleg. Het project wordt betaald door de Europese Unie. Rechts: De door Chinezen gefinancierde en aangelegde Entebbe-Kampala Expressway.
Twitter/Reuters Links: De weg rondom Kampala in aanleg. Het project wordt betaald door de Europese Unie. Rechts: De door Chinezen gefinancierde en aangelegde Entebbe-Kampala Expressway.
Zowel China als de Europese Unie investeert miljarden in Afrika op jacht naar meer invloed op het continent. Maar hun voorwaarden verschillen nogal. Dat wordt duidelijk in Oeganda waar beide grootmachten een asfaltweg hebben aangelegd.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Die wegen zijn beiden beter dan onze wegen!!

 • Elle Devee

  @Jacky. Volledig mee eens. Europees geld verdwijnt voor het grootste deel in de zakken van corrupte ambtenaren en in de eerste plaats de lokale regering. De Chinezen brengen het materiaal en de werklui en bouwen het zelf maar daar staan dan wel enkele voorwaarden tegenover waar enkel China beter van wordt.

 • rik pieters

  haha, grootmacht europa, het enige waar ze groot in zijn is hun onderdanen blokkeren met taksen en belastingen, waarna het geld verdwijnt en we weten allemaal waar: ik roep om beëxit!

 • Jacky Vanderplas

  Het verschil: europa geeft geld, dat verdwijnt voor 80% in de zakken van ambtenaren. China: komt met honderen chinezen, doen alles zelf en roven alles leeg. Geen werk voor plaatselijke bevolking. Geloof me ik heb het met eigen ogen gezien!!

 • Le Deuxieme

  Dit is geen vergelijk! Linkse weg is nog in aanbouw én is ook geen snelweg. Plus ‘financiering’ van de Chinezen is ook duidelijk een lening. De Taxi-chauffeur slaag de nagel op de kop. Zijn kinderen gaan nog lang mogen betalen voor die Chinese snelweg. En vergeet ook niet, wat zal de staat zijn binnen een paar jaar? Kijk maar naar andere Chinese bouwprojecten in Afrika! Dit lijkt me eerder polariserend nieuws te zijn en klik/reactie lokaas.