Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo zou prinses Diana er nu uit hebben kunnen zien

Diana anno 2017.
screenshot YouTube Pieter van den Broek Diana anno 2017.
De Nederlandse kunstenaar Pieter van den Broek heeft een realistisch portret getekend van de Britse prinses Diana die exact twintig jaar geleden op 36-jarige leeftijd overleed na een auto-ongeluk in Parijs. Van den Broek visualiseerde de 'Queen of Hearts' eerst zoals ze er op 31 augustus 1997 uitzag. Vervolgens voegde hij lijntjes, schaduwen, rimpels en grijze haren toe om te laten zien hoe Lady Di er nu, als 56-jarige vrouw, uit zou hebben gezien.

Volgens Pieter van den Broek (47) heeft hij in totaal bijna vier dagen over het portret gedaan. "Wie goed naar het timelapsefilmpje van het tekenproces kijkt, ziet dat ik steeds andere kleding draag", licht de kunstenaar toe. "Het was een tijdrovende klus want ik wilde geconcentreerd toewerken naar een perfect eindresultaat."

Ter voorbereiding op de tekening analyseerde hij een groot aantal foto's van de Britse prinses. "Om te ontdekken hoe haar gezicht in de jaren voor haar dood evolueerde." Toevallig had Van den Broek de beschikking over veel beeldmateriaal van Diana. "Mijn vrouw hield in de tijd dat internet nog niet bestond een plakboek over haar bij. Daar heb ik de nodige inspiratie uitgehaald."

De kunstenaar bekeek ook tal van YouTube-filmpjes van mensen die zichzelf jarenlang dagelijks fotografeerden en die beelden monteerden tot één geheel waardoor veroudering van het gezicht goed zichtbaar wordt. "Daar leer je ontzettend veel van", benadrukt Van den Broek. "De meeste gezichten worden naarmate de leeftijd vordert iets breder en alles 'zakt' natuurlijk een beetje naar beneden. Dat, in combinatie met lijntjes en rimpels, zijn de tekenen van de tijd."

Pukkeltje
Van den Broek - 'ik ben alleen geïnteresseerd in Diana's leven maar geen vurig bewonderaar van haar' - vindt zijn vijftig plus Diana zeker geslaagd. "Ik weet bijna zeker dat ze er tegenwoordig zo uit zou hebben gezien." De pukkel op de linkerkant van de lijn die loopt van haar neus tot linker mondhoek heeft hij bewust 'een tikkeltje' geaccentueerd in zijn portret. "Die had ze in werkelijkheid ook: een klein 'schoonheidsfoutje'. Maar dat maakte haar wel tot wie zij was. Een vrouw van vlees en bloed, met positieve en negatieve eigenschappen, waar veel mensen zich aan konden spiegelen."

Diana kort voor haar dood in 1997.
screenshot YouTube Pieter van den Broek Diana kort voor haar dood in 1997.15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Het zou een mooie vrouw gebleven zijn met nog meer charme

 • Steve Van der Vekens

  Mooie vrouw hoor.

 • jurgen hens

  Nikab, tatoes op het gezicht? Wie zal het weten...

 • Nadi Dima

  Ze is super mooi van binnen en van buiten We zullen haar nooit vergeten wat ze deed voor de mensen en betekende... Rust in vrede

 • Becky

  Wat voor zin heeft zo'n foto?! Ik bewaar haar in mijn geheugen als een mooie, vriendelijke vrouw, moeder van twee prachtige zonen.

Meld een bug