Exclusief voor abonnees

Zo zorgt 'Big Tobacco' dat sigaretten nog altijd een fenomenale geldmachine zijn

Een roker loopt langs een Marlboro-reclame in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Indonesië staat bekend als het Disneyland voor de tabaksindustrie.
AP Een roker loopt langs een Marlboro-reclame in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Indonesië staat bekend als het Disneyland voor de tabaksindustrie.
Terwijl het net zich hier sluit rond rokers, boeken de grote sigarettenfabrikanten recordwinsten. Hoe is dat mogelijk?

De sigarettenindustrie loopt op zijn laatste benen. Tenminste, dat zou je denken als je het nieuws over roken een beetje volgt. Supermarkten halen sigarettenpakjes uit het zicht of stoppen (zoals Lidl) zelfs helemaal met de verkoop. Rokers en ziekenhuizen spannen rechtszaken tegen tabaksfabrikanten aan. Overheden verhogen de toch al torenhoge accijns op tabak en dwingen de industrie om alsmaar huiveringwekkendere waarschuwingen op pakjes te zetten. 

De laatste bastions waar rokers nog de vrijheid hebben – het terras, hun eigen achtertuin – dreigen te verdwijnen. Dat vijftien jaar geleden in de trein, op de werkplek en in restaurants nog vrolijk gepaft werd? Het is al bijna niet meer voor te stellen. Je zou wel gek zijn om aandelen te kopen in de bedrijven achter Marlboro, Camel en Lucky Strike. Die zijn op sterven na dood. Toch?

Nou, nee. Weinig sectoren draaien zo goed als de sigarettenindustrie. Hoe kan dat?

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascale Hendrickx

  ik ben nu een 4-tal jaar gestopt. Na mijn 2de poging met Champix. Ik heb toch een bijna 30 jaar gerookt en op het laatste had ik tot 2 pakjes per dag nodig. Daarvan rookten er een deel op aan de asbak, maar toch... ik ben blij dat ik er van af ben. Het is en blijft een vergif. Waar ik het meest spijt van heb, is dat 3 van mijn 4 kinderen mijn "gedrag" hebben overgenomen. En die stoppen voorlopig niet...

 • jef de boeck

  Alles had beter gebleven als vroeger.

 • Ben De Staercke

  Marnick L’Eau Dus waar jij niet van houdt moet maar afgeschaft worden? Bierdrinkers storen mij. Schaf maar af!

 • Jef Denijs

  Als roker mogen ze van mij de tabaksverkoop en productie onmiddellijk stoppen. Helaas hebben alle regeringen de opbrengsten hard nodig, ze nemen enkel maatregelen die niet werken.

 • Marnick L'Eau

  @Hugo als we ze laten doen dan kunnen alle niet-rokers weer lekker heel de dag overal rondlopen en zitten in die walgelijk stinkende mistbanken die de rokers maken! dus nee merci, schaf al die tabak maar gewoon af. iemand die naar diarree ruikt, wordt ook overal geweerd. tabakgeur is even wansmakelijk