Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo ziet Zwarte Piet er voortaan uit in Nederland

anp
Nederland heeft vandaag kennis gemaakt met de nieuwe generatie Zwarte Pieten. Sinterklaas kwam vandaag naar de Amsterdamse stadswijk IJburg in het gezelschap van tachtig lichtbruine en gevlekte Pieten. De helpers hadden lippen in verschillende kleuren, droegen geen oorringen en in een aantal gevallen ook geen pruik.

Met de gevarieerde Pietenmix gaf de organisatie van de kleine intocht gehoor aan de oproep van burgemeester Eberhard van der Laan, eerder deze maand, om te zoeken naar een nieuwe verschijningsvorm van de stereotype Zwarte Piet met zijn zwarte gezicht, kroeshaar, dikke lippen en oorringen.

"We gooien de traditie niet meteen overboord", vertelde een woordvoerder namens de organisatie tegen Het Parool. "Maar we willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen."

Het stadsdeelbestuur van Oost zegt tevreden te zijn met de gekozen aanpak van de intocht. "In ons stadsdeel is geen ruimte voor discriminatie", zo laat de woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik weten. "Minister Asscher heeft deze week in reactie op de brief van de VN laten weten dat de discussie over Zwarte Piet in volle gang is. Dit is daar een goed voorbeeld van."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug