Zo ziet de wereld eruit van achter een sluier

AP
De wereld van achter een sluier bekijken. Het is voor velen onder ons een bevreemdend idee. Voor veel vrouwen is het echter een bewuste keuze en geenszins een verschrikking. Voor anderen is het dan weer wel een beklemmende verplichting. Hoe ziet de wereld eruit van achter een volledig gezichtsbedekkende sluier? Deze fotograaf zocht het uit.

De Libanese fotograaf Hassan Ammar ziet geregeld vrouwen die een nikab, abaya, chador, hiyab, ... dragen en ook steeds meer vrouwen in een boerka. Hij besloot om dat laatste kledingstuk zelf eens aan te trekken om zo het unieke perspectief te tonen van waaruit vele moslimvrouwen de wereld elke dag ervaren. Hij merkte op hoe ademen moeilijker werd, hoe kleuren veel minder levendig waren en hoe wazig alles rondom hem werd.

"Ik vond inspiratie in de opkomst van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Militanten dwingen daar vrouwen om zwaar gesluierd door het leven te gaan. Wat ooit een oprechte keuze was in het kader van geloof is voor velen nu een pijnlijke en onderdrukkende verplichting."

"Ik begon te denken hoe mijn vrouw, moeder, zussen en nichtjes de wereld zouden zien als ze er door extremistische groepen toe gedwongen werden. Deze foto's tonen de wereld voor de anonieme vrouwen achter de sluier."

AP
AP
AP
AP
AP