Zo zegt Duitsland nein in 41 woorden

41 woorden. Meer waren er niet nodig voor het Duitse ministerie van Financiën om het Griekse voorstel voor een verlenging van het Europese steunprogramma te torpederen. Zo toont minister Wolfgang Schaüble zich opnieuw als de absolute hardliner in de eurogroep.

De boodschap voor Griekenland die vanmiddag uit het Bundesministerium der Finanzen in Berlijn kwam, is streng en onverbiddelijk: wat Duitsland betreft mag het Griekse voorstel de prullenbak in.

Het volledige persbericht uit Duitsland:

De woordvoerder van het ministerie van Financiën, Martin Jäger, verklaart: 'De brief uit Athene is geen voorstel voor een substantiële oplossing. De waarheid is dat hij doelt op een overbruggingskrediet, zonder te voldoen aan de eisen van het programma. De brief komt niet overeen met de maandag in de eurogroep afgesproken criteria.'

De Europese Commissie reageerde wel positief op de brief uit Griekenland. Voorzitter Jean-Claude Juncker ziet "positieve signalen". Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Morgenmiddag komt de eurogroep, de vergadering van de 19 landen die de euro gebruiken, onder leiding van voorzitter Jeroen Dijsselbloem bij elkaar.

Wolfgang Schaüble.
AP Wolfgang Schaüble.