Zó ver kan 'rupsfobie' gaan

REUTERS
Jane Cohen, een journaliste en auteur uit Wales, heeft enorm veel last van 'rupsfobie'. Haar overdreven angst voor het kleine diertje gaat zó ver dat het mee haar dagelijkse leven bepaalt.

Jane Cohen wou ooit haar huis niet uit omdat er een exemplaar voor haar deur zat. De buurvrouw moest het dier eerst verwijderen voor Cohen met haar zoontje naar buiten durfde. Ze at een jaar lang geen sla uit vrees er eentje tussen de bladeren te vinden. En ze werd helemaal hysterisch toen een collega haar screensaver had veranderd in een rups.

"Ik heb er echt een probleem mee want er zijn er zoveel", zegt de 45-jarige auteur aan Wales Online. "God, ik háát ze, ik ben verschrikkelijk bang van hen. Ik ga nooit op het gras of onder een boom zitten. Sla koop ik alleen als die gewassen is en in een pakje zit. Mijn wasgoed hang ik nooit buiten, want er zou er eentje in mijn kleren kunnen kruipen."

Cohen lijdt al van kindsbeen af aan de fobie. "Ik dacht dat het met de jaren zou beteren maar het wordt erger en erger." Haar vreselijkste nachtmerrie vond tien jaar geleden plaats op haar verjaardag. Op restaurant kwam er plots een rupsje uit de sla gekropen. Jane werd helemaal hysterisch en zocht dekking op het toilet.