Zo pro-life is Alabama: twee dagen na
ingrijpende abortuswet krijgt man de doodstraf

Een dag nadat de wet die abortus verbiedt werd goedgekeurd, kreeg een veroordeelde crimineel in Alabama de doodstraf. Contradictorisch in een staat waar het recht op leven fundamenteel is. 

Dinsdag werd de zogenaamde ‘hartslagwet’ goedgekeurd. Die verbiedt abortus vanaf het moment dat de foetus een hartslag heeft, wat vanaf de zesde week het geval is. Ook voor vrouwen die zwanger raken na incest of na een verkrachting, wordt er geen uitzondering gemaakt. De wet is een overwinning voor de pro-lifebeweging, die het recht op leven wil bewaken. 

Twee dagen later, op donderdagavond, krijgt Michael Samra een dodelijke injectie, dat zegt de procureur-generaal van Alabama. Samra werd in 1997 samen met zijn vriend Mark Duke schuldig verklaard aan de moord op vier mensen, allemaal familieleden van Duke. De beklaagden werden toen allebei ter dood veroordeeld. Dukes straf werd later teruggedraaid omdat hij op het moment van de feiten minderjarig was, Samra was 19. 

Pro-life, maar enkel in bepaalde context

Hoewel de timing van beide gebeurtenissen toevallig is, markeert het wel de tegenstellingen waar de conservatieve flank mee kampt. De bescherming van het menselijk leven is cruciaal in de ene context, maar niet in de andere. 

“Het is een tegenstelling die me al lang bezig houdt”, zegt Hannah Cox, hoofd van de belangenorganisatie Conservatives Concerned About the Death Penalty. De goedkeuring van executies is volgens haar een houding die het pro-life-argument verzwakt. Cox, zelf afkomstig van Alabama en tegen zowel abortus als de doodstraf, zegt dat steeds meer conservatieven haar standpunt delen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • benny vandersanden

  Kunnen de progressieven eens uitleggen hoe waarde geven aan het leven van gevaarlijke en gewelddadige criminelen maar niet aan het leven van onschuldige ongeboren kinderen dan niet contradictorisch is?? De bescherming van het menselijk leven is cruciaal in de ene context, maar niet in de andere!

 • Gerben de Rooij

  Belachelijk om ongeboren kinderen te vergelijken met een veroordeelde moordenaar!

 • Jan Hoeben

  Gewoon de "halve waarheden cultuur" : ze bedoelen "pro innocent life".

 • Jacques Mertens

  Wat is dat nu voor een vergelijking? De viervoudige moordenaar krijgt de doodstraf om andere potentiële moordenaars af te schrikken. Men tracht hiermee het leven te beschermen van mogelijke slachtoffers. Of het effectief iets uithaalt, dat is dan weer een andere vraag.