Zo ontstonden Halloween-rellen in Frankrijk: jongen (19) roept op om ‘The Purge’ na te spelen

Twitter
In verschillende Franse steden zijn afgelopen nacht rellen uitgebroken tussen jongeren en de politie. Een jongen van 19 had vorige week iedereen via sociale media opgeroepen om met Halloween de politie aan te vallen en rel te schoppen. Hij had zich laten inspireren door de Amerikaanse film ‘The Purge’, waarin een dag per jaar alles toegelaten is, ook moord.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Door de oproep braken er in heel Frankrijk rellen uit. In Lyon richtten groepjes jongeren vernielingen aan, staken ze auto’s in brand en gooiden ruiten stuk. De politie moest in totaal twaalf jongeren oppakken, waarvan er tien minderjarig waren.

In een voorstad van Parijs werd door een groep gemaskerde jongeren een raid uitgevoerd op een sportwinkel. Elders was er sprake van brandstichtingen en vandalisme. 

De aanstoker riskeert tot vijf jaar cel en een boete van 45.000 euro. Na afloop postte hij een nieuw filmpje via Snapchat, waarin hij aangaf dat hij “de oproep niet zo bedoeld had” en het “om een grap ging”.
79 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN DESSEL

  Zou het om een "jongere" gaan ? Kijk eens naar het videoke. Ge weet gij het dan al wel zeker.

 • Erwin Van Lierop

  @ peter destoop & Werner Gielis, het filmpje is een excuus, ik ben het er niet mee eens dat dit de reden is van de rellen. Als de film 'The Purge' niet was gemaakt, had deze jonge man deze oproep niet gedaan, dus waarom niet de verantwoordelijkheid bij de filmmakers leggen? Da's te gemakkelijk.

 • robby van ballaert

  alle schade die ontstaan is door deze oproep verhalen op die clown met zijn zogenaamde grapje, levenslang gaan werken om een ander zijn schade te betalen. hij zal de volgende keer wel eens nadenken voordat hij de interessante nog eens wil uithangen.

 • Juliette Francois

  Zoals het overal is dus... Tja, Macron...

 • Jos Teugels

  Schuld is niets meer of minder dan sociale media, niemand kan hier nog iets aan doen. Trump niet Macron niet, de Groenen en het VB ook niet. Met de komst van het internet en de digitalisering is de geest uit de fles. Enig “voordeel” van digitalisering is de handige tool die het aanreikt een duidelijke kijk te krijgen over het naderende eind van een tijdperk in de geschiedenis van de mensheid. Barbarij is hetgeen waar de mensheid op afstevend. Welterusten....