Zo'n zware politie-escorte hebben Zwarte Piet-demonstranten nodig in Nederland

ME-busjes in Duivendrecht.
Marcel Wiegman ME-busjes in Duivendrecht.
Zo'n tweehonderd demonstranten tegen Zwarte Piet waren zaterdag vanuit het Nederlandse Duivendrecht naar het Friese Dokkum vertrokken. Dat gebeurde onder zware politiebegeleiding. De demonstratie verliep uiteindelijk rustig en zonder problemen. 

De groep werd begeleid door agenten op elf motoren, vijf busjes, een commandowagen en agenten in burger. Ook waren twee vrachtwagens van de wegenwacht paraat, die eventuele wegblokkades uit de weg kunnen ruimen. Enkele mensen kwamen ook met eigen vervoer. 

Zonder problemen

De demonstratie in Dokkum is uiteindelijk zonder problemen verlopen. Tussen de 200 en 250 actievoerders meldden zich in het centrum van de stad op het plein waar ze ongestoord hun ongenoegen konden uiten. De burgemeester had een noodbevel afgekondigd, waardoor agenten preventief konden ingrijpen. Dat is niet nodig geweest.

Een paar vertegenwoordigers van het extreemrechtse Pegida hadden zich zaterdag in Dokkum gemeld. Ze wilden als Zwarte Piet pepernoten uitdelen, maar zij waren al snel weer verdwenen. De politie hield alleen twee mensen aan die geen geldig identificatiebewijs konden laten zien.

ANP

Nog niet van plan om te stoppen

"We gaan door tot de allerlaatste piet de benen heeft genomen", zei Jerry Afriyie, de voorman van de actiegroep. "Nu is Nederland tegen ons, maar over twintig jaar zal Nederland ons dankbaar zijn." De actievoerders tegen Zwarte Piet zijn dus voorlopig niet van plan om te stoppen met hun demonstraties.

Voor de toespraak van Afriyie bracht burgemeester Marga Waanders kort een bezoek aan de actievoerders. Ze keek tevreden terug op de demonstratie. "Alles is bijzonder goed verlopen. Dit heb ik ook zo vernomen van de organisatie van de demonstratie, dat doet mij deugd."

Waanders staat nog steeds achter haar beslissing de demonstratie tijdens de landelijke intocht te verbieden. "Het was een terecht besluit, vooral ook gezien de veiligheid van de demonstranten."

Wegblokkade

Want eigenlijk moest het protest twee weken geleden al plaatsvinden tijdens de aankomst van Sinterklaas in Nederland. De demonstratie werd die zaterdag echter verboden nadat twee bussen met actievoerders op de A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. De hele snelweg was daar een tijdlang geblokkeerd.

Later zei de burgemeester dat enkele betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten en dat dat een reden was voor het demonstratieverbod. Ze liet in het midden of dat voor- of tegenstanders van Zwarte Piet waren.
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maurice snelders

  Het wordt hoog tijd dat wij dan maar stoppen met Sinterklaas te spelen

 • Lucynda van der Does

  Mijn geduld met dit soort mensen raakt echt op

 • Lieve Vandamme

  Is dat gedoe met die pieten nu nog niet opdgedoekt? Hij komt één keer per jaar , laat de kinderen toch gerust!!! Hoe stom, dat gedoe!!!

 • Fred Jansen

  Slavernij? Zwarte pieten waren slaven? Is de huidige `zwarte`populatie in Nederland (e.o.!) hier als slaaf naartoe gehaald? Nee, hier zijn de sociale voorzieningen beter als in het land van herkomst.

 • de coninck daniel

  Aub he zeg gaan ze blijven belachelijk doen!! Het is een kinderfeest en het is al zo sinds jaren dus waarom moeten er altijd mensen zijn die voor de kleinste dingen het feest moeten verpesten!Denken ze aan de kinderen of alleen aan hun eigen?