Zo mooi, zo blond en zo extreemrechts: dit is rijzende ster Front National

Marion Marechal-Le Pen
AFP Marion Marechal-Le Pen
Blond en charmant of islamofoob en homofoob? Wie is Marion Maréchal-Le Pen, de extreemrechtse politica die afgelopen zondag als eerste eindigde bij regionale verkiezingen in Frankrijk? "Ze is als haar opa, maar dan vrouwelijk."

Marion Maréchal-Le Pen is de jongste telg van de familie Le Pen die de in de politiek is gegaan. Haar grootvader is Jean-Marie Le Pen, de oprichter van Front National. Haar tante is Marine Le Pen, de voorzitster van de partij en de zus van haar moeder, Yann, die ook actief is in de partij.

Schattige kleuter
In 1992 deed Marion haar officieuze eerste stap in de politiek. Ze verscheen samen met haar opa als schattige tweejarige kleuter met blonde krullen op een verkiezingsposter van Front National.

In 2012 werd ze als 22-jarige als jongste Kamerlid ooit in de Franse Assemblée gekozen. Ze groeide al snel uit tot het toonbeeld van een nieuwe lichting in de partij. Jong, vrouw, getrouwd met een ondernemer en moeder van een dochtertje. En in haar vrije tijd rijdt ze op haar Kawasaki 650R of haar paard Dior.

Marion Marechal-Le Pen vier feest met haar tante Marine Le Pen na hun verkiezingsoverwinning.
reuters Marion Marechal-Le Pen vier feest met haar tante Marine Le Pen na hun verkiezingsoverwinning.

Damesglossy Grazia portretteerde haar in mei van dit jaar als 'de nieuwste generatie extreemrechts', met daarbij een fotoserie van jonge knappe langharige vrouwen die zich hadden aangesloten bij Front National. "Ze zijn rond de 20 jaar, wonen in het zuiden en hebben maar één voorbeeld: Marion Maréchal-Le Pen", schreef het tijdschrift.

Eigenzinnig
Maar de benjamin van de Franse politiek ontpopte zich ook als een eigenzinnige politica met christelijke en rechtsradicale ideeën. In 2013 liep ze mee in de demonstraties tegen het homohuwelijk. Voorzitster Marine Le Pen liet zich daarbij niet zien. Ze sprak zich uit tegen de doodstraf, waar Marine vóór is. Over haar plannen om subsidies voor abortus en gezinsplanning te stoppen, tikte haar tante haar al op de vingers.

ap

Als het gaat om immigratie en de islam, sluit ze weer naadloos aan bij de koers van Front National. "In de banlieues gelden niet de wetten van Frankrijk maar die van de imam", zei ze. "Hoeveel migranten hebben we straks? Tien, twintig, dertig miljoen?"

In het Front National wordt gesmuld - en daarbuiten gehuiverd - van haar moeiteloze vermenging van xenofobie met een glimlach, van christelijke traditionele waarden met lange blonde haren.

"Ze is The Devil wears Prada!", verzuchtte Julien Aubert, haar lokale opponent van Les Republicains. "Ze houdt er strikte extreemrechtse ideeën op na: ze is als haar opa, maar dan vrouwelijk."

"Ze is als haar opa, maar dan zonder het antisemitisme", nuanceerde politicoloog Thomas Guénolé. "Ze is islamofoob, xeno- en homofoob."

"Ze houdt er strikte extreemrechtse ideeën op na: ze is als haar opa, maar dan vrouwelijk."