Zo kondigt Trump nieuwe sancties tegen Iran aan

rv
De Verenigde Staten gaan maandag alle sancties tegen Iran, die ingetrokken waren na het bereiken van een nucleair akkoord in 2015, opnieuw invoeren. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van het ministerie van Financiën. De Amerikaanse president kondigde de sancties aan met een ‘Game of Thrones’-achtige tweet.

Washington zal 700 mensen en entiteiten toevoegen aan de zwarte lijst. Bovendien wil het de Iraanse toegang tot het internationale bankensysteem SWIFT afsnijden.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord.

Met de herinvoering van de sancties wordt Iran geconfronteerd met de strengste sancties uit de geschiedenis. “De regering in Teheran zal geen inkomsten meer genereren uit de olie-industrie, om ze te investeren in terroristische en vijandige activiteiten”, zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Washington. “Maximale druk is maximale druk.”

De Verenigde Staten hebben acht landen toestemming gegeven om Iraanse olie te blijven gebruiken, zo zei Pompeo nog, zonder evenwel de landen te noemen. Volgens Bloomberg gaat het onder meer om Japan, India en Zuid-Korea. De vrijstellingen gelden slechts tijdelijk. Pompeo zei wel dat de Europese Unie als blok geen vrijstelling krijgt. 

Iran niet onder de indruk

Iran trekt zich, naar eigen zeggen, maar weinig aan van een forse verscherping van de Amerikaanse sancties. “We hebben ons vooraf op deze sancties voorbereid en er is maar weinig reden tot bezorgdheid”, zo meldt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VS voeren een psychologische oorlog tegen Iran, die gedoemd is te mislukken, zegt Bahram Ghassemi, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Het dappere Iraanse volk laat zich niet intimideren.”

Betreurend

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie “betreuren ten zeerste” de herinvoering van Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat hebben ze duidelijk gemaakt in een gezamenlijke mededeling. Het akkoord met Iran was “een sleutelelement in de globale nucleaire non-proliferatiearchitectuur en in de multilaterale diplomatie” en is van groot belang voor de veiligheid in Europa en de rest van de wereld, klinkt het.

De gemeenschappelijke verklaring werd ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian (Frankrijk), Heiko Maas (Duitsland) en Jeremy Hunt (Verenigd Koninkrijk), door EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini en door de Duitse en Britse ministers van Financiën (Olaf Scholz en Philip Hammond). De vier ondertekenende partijen waren - samen met China, Rusland en de VS - betrokken bij de totstandkoming van het nucleaire akkoord met Iran. 

Game of Thrones

Donald Trump stuurde vandaag een tweet de wereld in waarin hij de sancties aankondigt in Game of Thrones-stijl, met een verwijzing naar ‘Winter is coming’, de titel van de allereerste aflevering en een veelgebruikte uitdrukking in de reeks. Zijn voorganger Barack Obama was overigens een grote Game of Thrones -fan.

De tweet is het publiek niet ontgaan en veel Twitteraars reageerden dan ook met eigen referenties naar de beroemde fantasyserie.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Tja, als een afgesloten deal voor de VS van Trump niets waard is, dan hoeft Iran zich ook niets meer aan te trekken van de voorwaarden van de deal, hé!

 • Jan Harmsen

  En van zo'n belachelijk land kopen wij vliegtuigen. Je bedenkt het gewoon niet.

 • Edmond Dantès

  Bij Game of Thrones zijn ze OOK aan het laatste seizoen bezig.

 • Edmond Dantès

  Slechtste VS president ooit.

 • Walter Lippens

  Beste VS president ooit.