Zo gierig dat hij zijn eigen schoenen oplapte met ducttape. Maar hij liet wel 11 miljoen na voor arme en zieke kinderen

Getty Images
Wie Alan Naiman kende, kende ook zijn bijna komische ongegeneerde zuinigheid. Maar niemand die wist dat hij tegelijkertijd een gigantisch fortuin bijeen had gespaard voor een lang geplande goede daad.

De sociaal werker uit Seattle, Washington, stierf begin dit jaar op 63-jarige leeftijd, na een strijd tegen kanker. Na zijn dood raakte bekend dat hij zo maar even 11 miljoen dollar (zo’n 9,6 miljoen euro) erfenis naliet. Die ging bijna volledig naar goede doelen die arme, zieke, gehandicapte en achtergelaten kinderen helpen. Zijn familie, vrienden en dolblije begunstigden stonden met hun mond vol tanden. Nu de verjaardag van zijn dood dichterbij komt, willen zij Alan postuum in de bloemetjes zetten voor zijn mooie daad.

Kortingman

Want wie had ooit gedacht dat de ongetrouwde en kinderloze man die elke cent twee keer omdraaide, stiekem miljonair was? De man die zijn schoenen oplapte met ducttape, die met kortingsbonnen op restaurant ging, die altijd de beste deals zocht in de supermarkt? Die extra jobs deed om maar wat extra te sparen?

Ondanks dat Alan op zichzelf was, wisten zijn vrienden wel één ding: dat hij van kinderen hield. “Hij gaf zelden geld uit aan zichzelf, nadat hij op zijn job als sociaal werker zag hoe oneerlijk het leven kan zijn voor de meest kwetsbare kinderen”, vertellen ze aan AP. 

Verrassing

Na zijn dood werd dan duidelijk dat hij, naast de fikse erfenis die hij blijkbaar had ontvangen van zijn ouders, zijn eigen potje stevig had doen aandikken. Dankzij een leven vol sparen en slimme investeringen. En voor een ultieme uitspatting, voor de kinderen.

“Nooit kunnen dromen”

Zo kreeg het Pediatric Interim Care Centre, dat baby’tjes van drugsverslaafde moeders opvangt, 2,5 miljoen. Het was de grootste donatie ooit voor het centrum. “Dit hadden we nooit kunnen dromen”, zegt de directrice. “Ik wou dat ik hem ontmoet had. En dat hij de kindjes die hij nu mee redt, had kunnen zien.”

Treehouse, een organisatie die zich inzet voor pleegkinderen, kreeg 900.000 dollar. “De spaarzaamheid waarin hij leefde, waar hij zijn leven aan heeft gewijd... het was allemaal voor dit”, vat een medewerker het samen. “Het is een ongelofelijk cadeau voor ons allen om getuige te zijn van deze pure vorm van liefdadigheid en liefde.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Camps

  Die man verdient een standbeeld.

 • Roger Cooks

  De directeurs van die organisaties zullen hem zeker heel dankbaar want daar blijft in de meeste gevallen een groot deel van de gulle giften of omhaling plakken.

 • Jacky Vanderplas

  Ingrid de hemel bestaat gelukkig wel ,.maar door je goede werken kom je er niet in. Waarschijnlijk en ik hoop voor hem ,dat hij de deur om de hemel binnen te gaan wel heeft gevonden.

 • Jan Van Overveldt

  In Amerika kan je, je eigen familie onterven. Hetgeen in mijn ogen ook terecht is. Spijtig genoeg gaat het leeuwenaandeel naar fondsbeheerders, directies van NGO's enz. en niet naar de behoeftige kinderen...

 • Ingrid Charlier

  Als er een hemel zou bestaan kwam deze man daar zeker in.