Zineb overleefde als een van de weinige journalisten de aanslag op Charlie Hebdo. Nu ligt ze op ramkoers met de radicale islam

Zineb el Rhazoui bij debatcentrum De Balie in Amsterdam.
Valentina Vos Zineb el Rhazoui bij debatcentrum De Balie in Amsterdam.
Als vurig aanhanger van westerse vrijheden is Charlie Hebdo-overlever Zineb El Rhazoui op ramkoers tegen het "islamitisch fascisme."

Het ouderschap heeft haar niet milder gemaakt, integendeel. Dat extremistische moslims nog steeds een prijs op haar hoofd hebben gezet, houdt haar evenmin tegen. Ruim drie jaar na de aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo trekt Zineb El Rhazoui (36), een van de weinige journalisten van het tijdschrift die aan de slachtpartij ontsnapte, nog steeds onvermoeibaar ten strijde tegen de radicale islam. El Rhazoui, dochter van Franse en Marokkaanse ouders, was te gast in debatcentrum De Balie in Amsterdam om op Internationale Vrouwendag over haar strijd te vertellen. Uitgeverij Prometheus heeft voor de gelegenheid haar pamflet Vernietig het islamitisch fascisme vertaald en uitgebracht op de dag van haar komst naar Nederland. El Rhazoui wil Europa waarschuwen tegen de gevaren van wat ze een groeiende fascistische stroming in de islam noemt, die vrouwen onderdrukt, terreur verspreidt en de culturele identiteiten van volkeren ontneemt. El Rhazoui: 'De oplossing komt niet uit de lucht vallen, de oplossing komt als we een ideeënstrijd durven aangaan.'

Je hebt 14% van dit artikel gelezen
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Imo Dijk

  Ze is het noorden compleet verloren. Ze snapt niet eens haar eigen religie. Spreek voor u zelf Zineb of misschien zie je de euro's al op je afkomen?

 • Michaël Van Gansbeke

  Dergelijke vrouw is een heel belangrijke boodschapper want men kan haar niet kaltstellen met de dooddoener racisme.

 • Phyllis Santucha Wind

  Toch wel vreemd dat blijkt dat haar mening tocj echt gewoon zo is.... Laat uw mening voor wat het is en laat de andere vrouw vrij haar mening of religie iit te voeren hoe zij dit wenst. U doet zich intelligent voor, maar voor mensen die zich echt in de Islam hebben verdiept en niet in culturele tradities deze weten de verschillen. Spreek niet voor andere vrouwen of mensen, spreek voor uzelf!

 • raf janssens

  Duidelijk perfect geïntegreerd. Voor de linkse jongens waarschijnlijk te perfect, want ze durft als allochtoon publiekelijk zeggen wat er fout is met veel van haar gelijken.

 • Rania Desaegher

  Een zeer moedige vrouw! Wij zitten opgescheept met een Mieke Van Hecke van cd&v die zelfs het dragen van hoofddoeken in de lagere school zou toelaten. Een klap in het gezicht van alle vrouwen die met gevaar voor eigen leven streven naar vrijheid. Ik wens Zineb nog een lang en een gelukkig leven. Dat ze niet zonder beveiliging buiten kan, zegt genoeg.