Zimbabwe ruilt 35 biljard Zimbabwaanse dollar voor één Amerikaanse

rv
De portemonnee van de gemiddelde Zimbabwaan wordt binnenkort een stuk dunner. Vanaf volgende week kunnen de inwoners van het zuidelijke Afrikaans land hun nagenoeg waardeloze nationale munt omruilen tegen buitenlands geld. Koers: 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars voor één Amerikaanse dollar.

Zimbabwe gebruikt al buitenlandse munteenheden sinds 2009, toen de 'Zim dollar' waardeloos werd door hyperinflatie, die in 1997 begon en in 2008 opliep tot 500 miljard procent. Zimbabwanen moesten in die tijd plastic zakken propvol papiergeld meenemen om hun boodschappen te kunnen doen. De prijzen stegen toen zeker twee keer per dag.

Vanaf maandag ruilen de banken de Zimbabwaanse dollar, dus niet meer gebruikt wordt, om. Voor een bankrekening met 175 biljard krijgen de inwoners vijf Amerikaanse dollar, daarboven geldt de vastgelegde koers.

Het hoogste getal op een Zimbabwaans bankbiljet verscheen in 2008: 100 biljoen. Dat was in de praktijk niet eens genoeg om een week met de bus naar het werk te rijden. Volgens de huidige koers is dat biljet nu 0,0029 Amerikaanse dollar waard.

De nationale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen dollar voor de operatie gereserveerd.

Schuldig aan de hyperinflatie is volgens economen de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Omdat Mugabe eind jaren negentig geen geld had, besloot hij de drukpersen aan te zetten in een poging de steun van zijn oude bondgenoten, veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog, terug te kopen.

Maar ook daarna liet Mugabe bij elke economische tegenvaller opnieuw extra geld drukken, waardoor de Zimbabwaanse dollar vanzelf minder waard is geworden. Opmerkelijk genoeg zijn de 'Zim dollars' buiten Zimbabwe juist in waarde gestegen. Veel geldverzamelaars willen bijvoorbeeld het biljet van 100 biljoen dollar in hun collectie hebben.

rv
Een Zimbabwaans biljet van 100 biljoen dollar uit 2009.
rv Een Zimbabwaans biljet van 100 biljoen dollar uit 2009.