Zimbabwaanse politie aanvaardt enkel Mugabe als verkiezingswinnaar

UNKNOWN

De Zimbabwaanse politie zal volgens haar chef Augustine Chihuri bij de verkiezingen op 29 maart geen andere winnaar dan ambtsdrager Robert Mugabe (84) aanvaarden. Volgens de door de staat gecontroleerde krant The Herald van vandaag zei Chihuri dat de politie geen machtsovername door Britse of Amerikaanse "marionetten" zal toestaan.

Mugabe heeft zijn beide tegenkandidaten Simba Makoni en Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) uit de oppositie tot nog toe steeds bestempeld als marionetten van het Westen. Voor Chihuri hadden reeds andere hoge leiders van het veiligheidsapparaat zich op dezelfde wijze achter Mugabe geschaard.

Op 29 maart zijn er voor de eerste keer in de geschiedenis van het land tegelijkertijd parlements- en presidentsverkiezingen. De sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 regerende president Mugabe streeft daarbij zijn zesde mandaat na. Zijn land bevindt zich na de chaotische landhervorming al negen jaar in een langdurige crisis, die de vroegere Afikaanse modelstaat een inflatiepercentage van meer dan 105.000 procent en een werkloosheidscijfer van 85 procent heeft bezorgd. Honger en problemen met de bevoorrading zijn wijdverbreid. (belga/sd)

UNKNOWN