Zimbabwaans jachtverbod na zeven dagen weer opgeheven

De leeuw Cecil
reuters De leeuw Cecil
Exact zeven dagen na de invoer van het landelijke jachtverbod op leeuwen, luipaarden en olifanten in Zimbabwe, is de ban alweer opgeheven. Na de wereldwijde ophef om de dood van de befaamde leeuw door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer voerde het land een verbod in.

Jagen was al verboden in het park in het Hwange National Park in het westen van Zimbabwe, maar nadat Palmer en begeleiders Cecil vermoedelijk met een stuk vlees naar buiten lokten, kon de Amerikaan het beest legaal verwonden met pijl en boog. Vervolgens maakte hij het dier af met een geweer. Nadat de dood van de leeuw wereldnieuws werd, besloten de autoriteiten op zondag 2 augustus om het jachtverbod landelijk in te voeren.

Zondag lekte volgens News24 een statement van Zimbabwe Professional Hunters and Guides Association uit, waarin wordt verklaard dat het verbod is opgeheven. De jacht is nog niet toegestaan in de gebieden rondom het park waar Cecil werd afgeschoten (Antoinette). Dat geldt ook voor het terrein rond Farm 32 - waar een tweede leeuw in april werd afgemaakt - en nog twee andere gebieden.

Organisatoren van safari's in het Afrikaanse land vreesden al inkomsten te verliezen door het verbod. De jacht levert Zimbabwe jaarlijks zo'n 40 miljoen dollar op.

Olifanten in Hwange National Park
reuters Olifanten in Hwange National Park
Een leeuw genaamd Tommy in Hwange National Park
ap Een leeuw genaamd Tommy in Hwange National Park