Zijn kogel doorboort everzwijn en vliegt verder naar de weg: jager schiet man dood in auto

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Hij beschikte al 23 jaar over een jachtvergunning. De jacht was voor hem nooit een hobby, maar wel een plicht. In augustus 2018 maakte de 46-jarige Duitser Hans-Jürgen H. echter een fout met fatale gevolgen. Zijn kogel doorboorde eerst een everzwijn en doodde vervolgens een man die in een wagen voorbijreed. Deze week moet hij voor de rechtbank verschijnen.

Hans-Jürgen H. (46) had er nochtans geen goed gevoel bij toen hem in augustus vorig jaar door een naburige boer werd gevraagd om een everzwijnenjacht te organiseren. Een drijfjacht brengt altijd meer risico’s met zich mee, zo wist hij. Uiteindelijk deed hij het toch omdat hem werd gezegd hoeveel schade de dieren al hadden aangericht in de maïsvelden. 

En zo kwam het dat Hans-Jürgen H. op 12 augustus 2018 de drijfjacht leidde in Nittenau nabij autoweg B16 in deelstaat Beieren. Elf andere jagers deden mee.

Bij aanvang van de jacht had hij erop gewezen dat het mogelijk om een gevaarlijke situatie ging gezien de nabijheid van de autoweg. Volgens een andere jager zei H.: ”Niemand schiet in de richting van de autoweg want geen enkel everzwijn is het waard dat we een mensenleven in gevaar brengen”.

Longen

Maar de man verloor op een bepaald ogenblik zijn eigen instructies uit het oog. Toen enkele dieren uit het struikgewas kwamen en naar het veld gedreven werden, loste hij enkele schoten met zijn geweer. Een kogel doorboorde een everzwijn, zo wees onderzoek uit, en vloog verder naar de weg. Daar trof het een voorbijrijdende wagen met inzittenden Peter B. (62) en Harald S. (47). Het projectiel ging door het zijraam en raakte Harald. Hij kreeg een kogel in de longen. Er kon voor hem geen hulp meer baten.

Deze week vindt het proces plaats over het drama dat zich bijna een jaar geleden afspeelde. De vader van drie kinderen riskeert vijf jaar celstraf wegens dood door nalatigheid. Een uitspraak wordt op 25 juli verwacht.

“Terechtgesteld als een everzwijn”

Hans-Jürgen H. huilde gisteren in de beklaagdenbank. Wat verder zaten de ouders van het slachtoffer. “Onze zoon is terechtgesteld als een everzwijn. Wij hebben geen levensvreugde meer”, verklaarden ze aan Bild.

Hans-Jürgen H. heeft na het ongeval zijn wapens ingeleverd. Zijn jachtvergunning laat hij niet verlengen. Hij wil geen jager meer zijn.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Centris Quadra

  Jachtgeweerkogels zijn van een serieus kaliber, en daar zulk geweer een serieus bereik heeft, kan dit verhaal wel eens kloppen, een zijruit van auto is alles behalve pantserglas, bij een harde impact verbrijzeld dit in 1000 kleine stukjes. Spijtig voor de familie en de jager maar dit is een spijtig ongeluk gewoon.

 • Andy Cornelissen

  Ik zou de jager, hoe moeilijk het waarschijnlijk ook is, vergeven. Hij deed het niet niet opzettelijk, en heeft er zwaar spijt van, wat niet meer dan normaal is. Ik voel heel erg mee met de familie van het slachtoffer, maar ook met de jager.

 • Gunther Verwerft

  een .243 jachtgeweer kan makkelijk 1 cm staal boorboren, maar na een eerste 'hit' begint de kogel uiteen te splitsen, het 'dum dum' fect.. Als dat in je longen komt is het als hagel..

 • Wesley Gevaert

  Misschien ging de kogel enkel door een oor of stukje huid. Maar dan nog moet de hoek en baan van de kogel uitzonderlijk geweest zijn. Misschien bergaf geschoten.

 • Karel Tichmann

  Zoals die zg kogel door alles heen ging, is gewoon niet niet mogelijk. Nep verhaal...