Zijn de Verenigde Staten eindelijk klaar voor het homohuwelijk?

REUTERS
Met het schrappen van het verbod erop traden Oregon en Pennsylvania deze week toe tot de club van ondertussen 19 Amerikaanse staten die het homohuwelijk erkennen. In het laatste half jaar alleen al kwamen er 9 staten bij. Zijn de Verenigde Staten eindelijk klaar voor iets wat bij ons ondertussen al de normaalste zaak van de wereld is: een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht?

Het was The Hungry Hero Dessert Company die de taarten mocht leveren. Stumptown DJ's kwamen de plaatjes draaien en de lokale bloemisten uit Portland stonden in de rij om gratis bloemen te  leveren aan de Melody Ballroom. Daar werden maandag tussen 13 uur en 22 uur meer dan 70 koppels van hetzelfde geslacht in de echt verbonden.

Het was een geïmproviseerde ceremonie, maar uiteindelijk tot in de puntjes verzorgd dankzij tientallen vrijwilligers en burgerrechtenorganisaties. Die schoten afgelopen vrijdag in actie, toen duidelijk werd dat de rechter in hoofdplaats Portland op maandag zijn beslissing zou voorlezen rond het verbod op het homohuwelijk in de staat Oregon.

Om 12u08 viel het verdict. "Omdat Oregons huwelijkswetten discrimineren op basis van seksuele voorkeur zonder enig rationeel belang voor de overheid, schenden deze wetten de gelijke beschermingsclausule uit het Veertiende Amendement bij de Grondwet van de Verenigde Staten", klonk het droog uit de mond van rechter Michael McShane. In zijn persoonlijke argumentatie ging hij verder: "Ik geloof oprecht dat wanneer we voorbij geslacht en seksualiteit kijken, we in deze koppels niet meer of niet minder zien dan onze eigen gezinnen. Gezinnen waarvan we verwachten dat onze grondwet hen beschermt, zo niet verheft, op gelijke voet."

Amper een minuut na het opheffen van het verbod opende het districtshuis in Portland zijn deuren en schreven ambtenaren de eerste huwelijkstoestemmingen uit. Nog eens een uur later stonden de eerste koppels in de Melody Ballroom. Julie Engbloom en Laurie Brown, Julia Fraser en Jessica Rohrbacher, Jeff Salchenberg en Paul Reinwand, Burt Boehm en Richard Glenn, allemaal stapten ze in het huwelijksbootje voor burgemeester Charlie Hales, geholpen door rechter Beth Allen, een vriendin van de koppels.

Julie Engbloom en Laurie Brown.
AP Julie Engbloom en Laurie Brown.
Jeff Salchenberg en Paul Reinwand.
AP Jeff Salchenberg en Paul Reinwand.
Julia Fraser en Jessica Rohrbacher.
AP Julia Fraser en Jessica Rohrbacher.
Burt Boehm en Richard Glenn.
AP Burt Boehm en Richard Glenn.

19 staten
Oregon was maandag al de 18de Amerikaanse staat dat zijn verbod op het homohuwelijk verwierp. Dinsdag kwam daar met Pennsylvania meteen de 19de bij. Al sinds december mochten door rechterlijke beslissingen 9 staten aan het lijstje toegevoegd worden, en in alle staten - behalve eentje, North Dakota - waar het homohuwelijk nu nog niet legaal is, lopen rechtzaken die in de nabije toekomst hetzelfde moeten bewerkstelligen: het homohuwelijk legaliseren in heel de VS.

De rechtzaken werden ingespannen nadat het hoogste Amerikaanse gerechtshof, de Supreme Court, in juni vorig jaar oordeelde dat de zogenaamde 'Defense of Marriage Act' een schending van de grondwet inhield. Door die beslissing kregen alle koppels die wettelijk getrouwd zijn - ook koppels van hetzelfde geslacht - gelijke rechten. De federale uitspraak erkende dus het homohuwelijk en gaf voorstanders de juiste munitie om - staat per staat - het verbod op het homohuwelijk aan te vechten.

Meerderheid is pro
Betekent dat Amerika eindelijk klaar is om het homohuwelijk te omarmen? Het lijkt er op het eerste zicht wel op. De bevolking bereikte al in 2011 het kantelpunt, toen voor de eerste keer in de geschiedenis meer Amerikanen voor het homohuwelijk waren dan tegen. Vandaag is dat aantal gestegen tot 55 procent voor en 42 procent tegen. Waar tot tien jaar geleden nog heel wat kiezers in referenda een expliciet verbod in de grondwet van hun staat lieten inschrijven, vallen die verboden een voor een.


Ook president Obama keerde in 2012 zijn kar. Was hij in 2004 nog een tegenstander, in 2006 liet hij verstaan dat het aan de staten was om over het homohuwelijk te oordelen. Pas twee jaar geleden kwam hij uit de kast: "Ik bevestig dat ik van mening ben dat koppels van hetzelfde geslacht zouden moeten kunnen trouwen", klonk het toen voor het eerst voor de camera's van televisiezender ABC.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Democratische staten
En toch. In zijn editoriaal van vandaag juicht de volledige hoofdredactie van The Washington Post de evolutie toe, maar volgt er meteen een waarschuwing. In een land waar recht spreken altijd een beetje politiek is - denk maar aan het getouwtrek tussen Republikeinen en Democraten om rechter te benoemen in het Hooggerechtshof - is niets zeker. Wanneer de zaak opnieuw voor dat Hooggerechtshof zou komen, is het nog maar de vraag of de beslissing van vorig jaar zal standhouden. Als dat niet het geval is, zijn de voorvechters terug bij af. Bovendien zijn bijna alle 19 staten waar het homohuwelijk vandaag is toegelaten, Democratische bastions. In Republikeins-gezinde staten blijft het homohuwelijk voorlopig verbannen. Als de Republikeinen in november bij de tussentijdse verkiezingen de meerderheid halen in het parlement - en die kans zit er dik in - lijkt het klimaat ook niet meteen te verbeteren.

Al is dat een piste waar de koppels die maandag de gelukkigste dag van hun leven meemaakten, niet aan willen denken. Voor hen is er geen weg terug. Als de bevolking erachter staat, zal de politiek uiteindelijk niet anders kunnen dan volgen.

"Dit is eigenlijk het eerste huwelijk dat ik mag inzegenen", gaf rechter Allen een beetje zenuwachtig toe voor ze eraan begon in de Melody Ballroom. "Ook het onze", antwoordden Julie Englboom en Laurie Brown met pretoogjes.

REUTERS