Ziekenhuizen in Londen krijgen “voortdurende tsunami” van coronazieken over zich heen

Londen is in lockdown.
screenshot Londen is in lockdown.
De openbare ziekenhuizen in Londen worden geconfronteerd met een “voortdurende tsunami” van ernstig zieken door het nieuwe coronavirus. Dat heeft Chris Hopson van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS donderdag gezegd aan BBC Radio 4. Wel een lichtpunt: zo'n 560.000 Britten hebben zich al als vrijwilliger opgegeven om een helpende hand toe te steken in de gezondheidszorg.

De druk op de ziekenhuizen wordt ook verhoogd door een absenteïsme zonder voorgaande onder de zorgverleners. “Op sommige plekken is 30, 40 of zelfs 50 procent ziek”, aldus Hopson.

Critici zeggen dat de NHS de voorbije jaren kapot bespaard is. De gezondheidsdienst lijkt chronisch overbelast en geruïneerd. De voorbije weken werd de opvangcapaciteit op intensieve zorgen weliswaar danig opgedreven.

Vrijwilligers

De Britse regering deed dinsdag een oproep om initieel een kwart miljoen vrijwilligers te vinden. Dat zijn er intussen 560.000. "Fantastisch", tweette minister van Volksgezondheid Matt Hancock donderdag. Daarbij zijn ook zo'n 12.000 vroegere artsen, verplegers en apothekers die zich bereid hebben verklaard hun job opnieuw op te nemen.

Volgens de jongste cijfers zijn in het Verenigd Koninkrijk 463 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. Er zijn een kleine 10.000 officiële besmettingen.

De regering nam aanvankelijk geen harde maatregelen, maar kondigde eerder deze week dan toch een algemene lockdown af. Volgende week wordt in een conferentiecentrum in Londen ook een tijdelijk veldhospitaal met 4.000 bedden geopend.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johan fransaert

    daar sta je dan met je super liberaal beleid waar alles moet wijken onder het mom van optimalisatie lees: het moet goedkoper.