Ziekenhuis gijzelt baby vijf maanden als onderpand. Nu mag Angel eindelijk naar huis

Stockbeeld
Thinkstock Stockbeeld
Sonia Okome uit Gabon beviel vijf maanden geleden al van dochtertje Angel, maar de baby lag nog tot deze week in het ziekenhuis. Niet om medische redenen - het kindje werd gezond verklaard - maar omdat het ziekenhuis weigerde om haar te laten gaan voordat de rekening betaald werd.

Angel kwam als prematuurtje ter wereld en werd 35 dagen lang verzorgd in een couveuse van een privékliniek in Libreville, de hoofdstad van Gabon. De familie kon de gepeperde rekening van 3.630 dollar echter niet betalen, waarop de directeur van het ziekenhuis weigerde om de baby met de ouders mee te geven.

De wereld reageerde met afgrijzen toen het verhaal van Sonia deze week bekend raakte: haar baby werd op dat moment al vijf maanden gegijzeld. Er werd meteen een inzamelingscampagne op poten gezet, en zelfs president Ali Bongo deed een duit in het zakje. De rekening werd daarna betaald en Angel kon eindelijk naar huis.

Eind goed, al goed, maar het gebeuren laat bij de familie van de baby toch een wrange smaak na. Zo heeft Angel enkele belangrijke vaccinaties gemist en kan Sonia geen borstvoeding meer geven. "Na vijf maanden is de melk al opgedroogd", klinkt het. 

De directeur van het ziekenhuis werd maandag even gearresteerd wegens kidnapping, maar de klacht werd intussen alweer ingetrokken. 
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • René Lippeveld

  Hiervoor heb ik geen begrip. An, u kent de ouders niet, het land niet, de cultuur niet, evenmin als ik. Ik herhaal het nog maar eens: ik beschouw medische zorg niet als een economisch gegeven en op gezondheid staat geen prijs. Is trouwens ook een les voor de Westerse wereld.

 • rebecca tanghe

  Da kan toch zomaar nie??? En die 'directeur' laten ze weer vrij? Das kidnapping ja komaan!! Ge kunt toch nie zomaar 5 maanden iemands kind weghouden v de ouders?? Da is verschrikkelijk!!

 • an de laender

  Tja, het heeft gewerkt, niet? Waarom ook een kind op de wereld zetten als je er financieel niet voor kan zorgen?

 • jintha peeters

  tja een prive kliniek maar dan nog dit is zwaar er over

 • johanneke li

  als het ziekenhuis de baby niet de nodige vaccinaties geeft terwijl het onder hun hoede is, dan is dat een deontologische fout en moeten ze daarvoor vervolgd worden, om nog maar te zwijgen van de gijzeling zelf!