Zeventig reddingswerkers ingezet na lawines: twee doden, één skiër vermist

Archiefbeeld
EPA Archiefbeeld
Zeker twee mensen zijn gisteren om het leven gekomen door meerdere lawines in Tirol. In het grensgebied tussen de Duitse deelstaat Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Tirol wordt nog één persoon vermist. Bij de zoekactie werden zeker zeventig reddingswerkers ingezet. Volgens de Oostenrijkse bergwacht is het “een wonder dat er niet meer doden gevallen zijn”. 

De lawine zou maar liefst driehonderd meter breed zijn geweest. Dat er niet meer personen verongelukt zijn, is een klein wonder, zegt Johannes Flämisch van de bergwacht in het Oostenrijkse Oberammergau. De lawine in de buurt van de Duits-Oostenrijkse grens gebeurde gisteren tegen 14.30 uur in de Ammergauer Alpen. Zes wintersporters werden er verrast door de sneeuwmassa.

Hotel

De lawine ontstond bij een hotel, dat niet beschadigd raakte door de sneeuwmassa. Het scheelde maar een haar of ook dat gebouw was geraakt. De lawine splitste zich op in ‘drie armen’, vertelt een politiewoordvoerder. De sneeuw is na een regenbui aan het glijden geraakt. Een weg raakte volledig bedekt met sneeuw. Volgens de lokale politie zijn zeker vijf mensen gered.

Drie personen van een zeskoppige groep skiërs uit het Duitse Beieren kwamen ernstig in de problemen. Een 42-jarige Duitser kon alleen nog levenloos onder de sneeuw vandaan worden gehaald. Een 43-jarige landgenoot wordt nog steeds gemist. Volgens de bergwacht werd de zoektocht bij het vallen van de avond gestaakt, omdat het te gevaarlijk was. Een 37-jarige man van hetzelfde groepje raakte zwaargewond, maar is buiten levensgevaar.

Er werkten zeker zeventig reddingswerkers en meerdere reddingshonden mee aan de groots opgezette zoekactie, die bemoeilijkt werd door de slechte bereikbaarheid van de plek. Reddingswerkers moesten worden ingevlogen. Het gebied kon over land alleen vanaf Duitsland worden bereikt, vanaf Oostenrijk werden helikopters ingezet.

Reddingshond

In het ongeveer 75 kilometer zuidelijker gelegen Kühtai in het Oostenrijkse Tirol ging het ook mis. Twee Tsjechen van 27 en 28 waren met ijsklimuitrusting op pad, toen zij overvallen werden door een lawine. “De 27-jarige werd door de lawine verrast en ongeveer vijftig meter meegesleurd”, meldt de politie. “Zijn kompaan zette de reddingsactie in, maar doordat zij niet over een lawine-uitrusting beschikten, werd de zoekactie bemoeilijkt. Een reddingshond kon het lichaam uiteindelijk traceren, maar voor de jongeman kon geen hulp meer baten.”




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.