Zeventien vluchtelingen in rubberboot komen om op Middellandse Zee

Archiefbeeld.
EPA Archiefbeeld.
Op een rubberboot ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa zijn zeventien vluchtelingen om het leven gekomen. Ze stierven vermoedelijk door onderkoeling en dehydratatie. Dat heeft de Italiaanse marine laten weten. Op drie verschillende boten in de buurt van Lampedusa konden gisteren wel 278 migranten gered worden.

Op de rubberboot vonden de Italiaanse kustwacht en marine, naast zestien lijken, nog 76 vluchtelingen in leven. Een stierf nog kort na aankomst van de hulpdiensten. De migranten kwamen volgens Italiaanse media uit Libië. Op twee andere boten konden ongeveer 200 vluchtelingen worden gered.

Italië wordt sinds de zomer van vorig jaar overspoeld door gelukszoekers uit voornamelijk Afrika. De verwachting is dat hun aantal dit jaar zal uitkomen boven de 160.000, of een gemiddelde van 400 mensen per dag.

Eind oktober kwam er een eind aan de Italiaanse marineoperatie 'Mare Nostrum' ('Onze Zee'). Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex nam de fakkel over met de operatie Triton. Volgens mensenrechtenactivisten focust die laatste vooral op de bewaking van grenzen, en niet meer op de redding van mensen in nood.