Zeven mensen opgepakt bij manifestatie Russische oppositie

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen duizend mensen deel aan de mars. Onafhankelijke waarnemers spreken van 3.000 deelnemers.
AP Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen duizend mensen deel aan de mars. Onafhankelijke waarnemers spreken van 3.000 deelnemers.
In de Russische hoofdstad Moskou zijn zaterdag zeven mensen opgepakt in de marge van een manifestatie van de oppositie. De betoging, een aanklacht tegen repressie, was georganiseerd ter nagedachtenis van het massaprotest tegen de regering in 2012.

De ordediensten hadden toestemming gegeven voor de protestmars. De zeven betogers werden opgepakt voor verstoringen van de openbare orde omdat ze afgeweken waren van het afgesproken traject. Volgens de politie in Moskou zijn vier van hen intussen alweer op vrije voeten.

Daarbuiten verliep de betoging rustig. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen duizend mensen deel aan de mars. Onafhankelijke waarnemers spreken van 3.000 deelnemers.

"Schijnvertoning"
Precies vijf jaar geleden vond op het Bolotnaya-plein in Moskou massaal protest plaats tegen Vladimir Poetin. Na een intermezzo als premier zou Poetin een dag later een derde mandaat als president aanvatten.

De manifestatie ontaardde in geweld. Een dertigtal betogers werd in staat van beschuldiging gesteld en verscheidene onder hen werden veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Mensenrechtenorganisaties spraken van een "schijnvertoning" van justitie.