Zeven maanden na onopgeloste moord op onderzoeksjournalist: EU-parlementsleden ongerust over toestand Slovaakse rechtsstaat

Kaarsjes bij een portret van de vermoorde onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova.
EPA Kaarsjes bij een portret van de vermoorde onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova.
Bijna zeven maanden na de moord op een onderzoeksjournalist in Slovakije heeft een EU-delegatie zich ongerust getoond over de toestand van de Slovaakse rechtsstaat. 

Vijf Europarlementsleden gingen maandag en dinsdag poolshoogte nemen naar de stand van zaken in het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Zij werden op 21 februari bij hen thuis in het West-Slovaakse dorp Velka Maca doodgeschoten. Kuciak voerde onderzoek naar de verstrengeling van de politiek en de zakenwereld.

Zijn onvoltooide reportage over mogelijke banden tussen Italiaanse maffiaclans en Slovaakse regeringsmedewerkers werd pas na zijn dood getoond. Ze leidde tot massaprotest tegen corruptie en misbruik van EU-subsidies. Als gevolg van het protest moesten de regering en het hoofd van de politie een stap opzij zetten.

Blijvende invloed van corrupte politici

De delegatie, die ook de mogelijke vooruitgang van Slovakije in de strijd tegen corruptie en in de bescherming van journalisten, onder de loep nam, erkende bij monde van delegatieleider Sophia in 't Veld van de liberale ALDE-fractie de vastberadenheid van politie en gerecht om de moord op te lossen. Maar er blijven grote bedenkingen te maken over corruptie, belangenconflicten en straffeloosheid van politici.

Concreet bekritiseerde de Nederlandse politica dat politici die op verdenking van corruptie of andere misstappen moeten aftreden kort daarna een andere functie krijgen. Ze noemde de Slovaakse ex-minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak, die na massaprotest moest opstappen. 

Hij blijkt in een reeks duistere praktijken verwikkeld, maar als vicepartijvoorzitter van de regerende sociaaldemocraten geniet hij nog steeds veel invloed.

De Slovaakse ex-minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak, kondigt zijn ontslag aan. Hij blijkt in een reeks duistere praktijken verwikkeld, maar als vicepartijvoorzitter van de regerende sociaaldemocraten geniet hij nog steeds veel invloed.
EPA De Slovaakse ex-minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak, kondigt zijn ontslag aan. Hij blijkt in een reeks duistere praktijken verwikkeld, maar als vicepartijvoorzitter van de regerende sociaaldemocraten geniet hij nog steeds veel invloed.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois Peters

  Europa moeit zich al hoe meer met de binnenlandse politiek van de lidstaten en gedraagt zich steeds meer als een vijandige macht tegenover diezelfde lidstaten als Juncker zijn tienduizend agenten heeft dan gaan we nog iets meemaken

 • patrick morel

  Is Malta nog een rechtsstaat, of Spanje en maar roepen op Hongarije. Bende hypocrieten. De EU is er om gebuisde politici een vet betaald jobke te geven met hoge onkostenvergoeding.

 • Tony Vandermaelen

  De EU-parlementsleden zouden zich beter ongerust maken over de EU-rechtsstaat. Europa is zelf een dictatuur waar vrije meningsuiting bestraft wordt en de rechten van minderheden ontkend worden.

 • Hedwig Jacobs

  Misschien toch ook het moment om de band met de maffia en het Europees parlement ook eens te onderzoeken, nu dat men toch bezig is, want presidenten verkiezen die zelfs op geen enkele lijst staan en die door het volk nooit verkozen zijn is ook een schending van de democratie.

 • Jürgen Mouton

  Verafstoot, Deklucht, dronken Juncker en hun vriendjes, zijn vooral ongerust over hun vette weddes. Iedereen met wie ik spreek, en alle reacties die ik lees, zijn tegen de EU in zijn huidige vorm. Er moet een samenwerking zijn tussen Europese landen, maar dan zonder de honderden uitgerangeerde politici die er nu zitten, want zij maken de EU ongeloofwaardig. En met minder medewerkers, lees: tienduizenden dik betaalde postjes voor familie en vrienden, zal het ook wel lukken zeker?