Zeven jaar cel voor hoofdverdachte spectaculaire diamantroof Schiphol

ANP
De rechtbank van Haarlem heeft vandaag een hoofdverdachte van de opzienbarende diamantroof op de Amsterdamse luchthaven Schiphol in 2005 tot zeven jaar cel veroordeeld.

Errol H.V. geldt niet alleen als de organisator van de roof. Hij was ook de bestuurder van de geldtransportwagen die is gebruikt. Er was negen jaar cel tegen hem geëist. Vanaf het begin was duidelijk dat de dieven hulp van binnenuit kregen. Luchthavenmedewerker Ramazan N. observeerde wekenlang op Schiphol voor de bende en vliegt daarvoor vijf jaar achter de tralies.

Marlon D , die bij H.V. in de wagen zat, kreeg zes jaar.
 Erik P., die enkele weken eerder aan een mislukte poging tot de roof had deelgenomen, en later door D. was vervangen, moet 3,5 jaar naar de gevangenis.

Grootste roof ooit in Nederland

Met een buit van ruim 72 miljoen dollar (omgerekend zo’n 63 miljoen euro) aan diamanten gaat het om de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Het grootste gedeelte van de buit is nooit teruggevonden. Ook bleef een groot deel achter in de bus, die vlakbij de luchthaven was achtergelaten.

De zeven verdachten werden pas begin 2017 aangehouden, een kleine twaalf jaar later. Dat gebeurde onder meer na een jarenlang undercovertraject van de politie. Zes van hen moesten terechtstaan, de zevende verdachte en waarschijnlijk het brein achter de overval overleed onlangs. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.