Zeven getuigen gehoord in zaak-Assange

Assange zit momenteel vast in een gevangenis in Londen.
REUTERS Assange zit momenteel vast in een gevangenis in Londen.
De voorbije zomer zijn meerdere getuigen gehoord over de beschuldigingen uit 2010 inzake verkrachtingen die gericht waren aan het adres van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Zweden.

Doel was om "de bewijzen te verifiëren, omdat er intussen negen jaar zijn verlopen sinds de veronderstelde feiten werden gepleegd", aldus Eva-Marie Persson van het parket. Zeven mensen zijn gehoord, twee van hen zijn nog niet eerder verhoord geweest.

Persson zei dat nog niet beslist is of er een formeel verzoek zal volgen om Assange in Groot-Brittannië te verhoren waar hij momenteel in de gevangenis verblijft wegens het niet nakomen van de borgtocht. Dan zou er wel eerst een Europees bevelschrift moeten worden uitgevaardigd.

In april sleepte de Britse politie de 48-jarige Australiër uit de ambassade van Ecuador waar hij zijn toevlucht gezocht had sinds 2012 om arrestatie te voorkomen.

Persson had de Zweedse verkrachtingszaak in mei weer opgestart op vraag van een vrouw die zei dat ze in 2010 was verkracht door Assange, toen hij Zweden bezocht. Assange ontkent de beschuldiging. Drie andere gelijkaardige aanklachten tegen hem vervielen in 2014.

Samenzwering

Ook de VS vragen de uitlevering van Assange omwille van andere veronderstelde misdaden. De VS verdenken hem namelijk van samenzwering met de voormalige inlichtingenofficier Chelsea Manning met het oog op het lekken van militaire geheimen. In februari volgt een zitting omtrent uitlevering aan de VS.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Shey Kah

    In Zweden spreekt men al van verkrachting wanneer de vrouw achteraf spijt heeft dat ze met iemand het bed gedeeld heeft. Een complete klucht dat land.