Zeven bommen uit WOII geneutraliseerd op toekomstige Europese site van Tesla

Ontmijners aan het werk op de toekomstige site van de Amerikaanse autobouwer Tesla nabij Berlijn.
REUTERS Ontmijners aan het werk op de toekomstige site van de Amerikaanse autobouwer Tesla nabij Berlijn.
Ontmijners hebben zeven bommen uit de Tweede Wereldoorlog moeten ontmijnen op de toekomstige site van de Amerikaanse autobouwer Tesla nabij Berlijn. Dat heeft de Duitse politie vandaag meegedeeld. De operatie verliep zonder problemen. De bommen, afgeworpen door Amerikaanse bommenwerpers, waren relatief klein.

Tesla kocht vorige week een terrein van 300 hectare in Grünheide, ten oosten van Berlijn, om er zijn eerste site op Europees grondgebied in te richten. De producent van elektrische wagens wil er vanaf 2021 produceren. Op volle capaciteit moeten er een half miljoen wagens per jaar van de band rollen, waaronder het SUV-model Y en het Model 3. 

De keuze voor Grünheide stuitte op kritiek, omdat de site in een bebost gebied komt te liggen. Volgens criticasters zou de ontbossing een bedreiging kunnen vormen voor de lokale fauna en de bevoorrading van drinkwater. Tesla-baas Elon Musk van zijn kant zei dat het niet gaat om natuurlijk beboste zone en dat de fabriek slechts "een klein deel" zal innemen.

De voorbije jaren waren meerdere landen in de race om de eerste fabriek van Tesla in Europa te huisvesten. Ook Vlaanderen werd in het verleden als kanshebber genoemd door Musk.

Deze mensen verwelkomen de Tesla-site.
REUTERS Deze mensen verwelkomen de Tesla-site.
Maar er was ook protest.
REUTERS Maar er was ook protest.
REUTERS
Ontmijners aan het werk ter plaatse.
AP Ontmijners aan het werk ter plaatse.
Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dp
EPA
REUTERS2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Philippaerts

    Mensen die vragen hebben bij ontbossing worden criticasters genoemd. Zo milieubewust zijn we dan ook weer. Milieu is iets waar iedereen veel bla bla over verkoopt, en zolang als het niets kost is er geen enkel probleem. Als je er ook maar iets moet voor opofferen, dan is het nog done. En dan maar sakkeren over de zuidamerikaanse landen die het amazonewoud kappen.

  • Ivo Torfs

    Een ferm lapke grond...