Zetelverdeling Europees Parlement wijzigt door brexit: deze 14 lidstaten krijgen meer vertegenwoordigers

AFP
De Europarlementsleden hebben hun fiat gegeven voor de nieuwe zetelverdeling in hun halfrond. Als gevolg van het vertrek van Groot-Brittannië zullen er na de Europese verkiezingen van mei 2019 maar 705 volksvertegenwoordigers overblijven. Momenteel telt het Europees Parlement nog 751 zetels.

Groot-Brittannië heeft momenteel nog 73 parlementsleden in Straatsburg. Van dat aantal worden er 27 behouden en herverdeeld onder de veertien lidstaten die momenteel wat ondervertegenwoordigd zijn in verhouding tot hun bevolkingsaantal. 

Zo krijgt Frankrijk er vijf zetels bij, wat het aantal zetels voor Fransen op 79 brengt. Ook Spanje (van 54 naar 59), Italië (van 73 naar 76) en Nederland (van 26 naar 29) profiteren van de herverdeling. Polen, Roemenië, Zweden, Oostenrijk, Denemarken, Slovakije, Finland, Kroatië en Estland tenslotte krijgen er één zitje bij. België behoudt gewoon zijn 21 zetels. Geen enkele lidstaat verliest overigens zetels. 

Transnationale lijsten

Van de Britse zetels blijven er 46 in een reserve. Ze kunnen gebruikt worden bij eventuele nieuwe toetredingen tot de Europese Unie, of opgeborgen blijven om de instelling kleiner te houden. Oorspronkelijk leefde ook het idee om een deel van die zetels voor te behouden voor verkozenen op transnationale lijsten, maar het Europees Parlement schoof die optie eerder dit jaar zelf van tafel met zijn verwerping van het voorstel voor een Europese kieskring.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Dieven

 • Dominique Vandamme

  Dit is verspilling, een lidstaat minder betekent gewoon minder afgevaardigden

 • jos beverke

  De politieke Europese haviken schieten wakker.

 • john nauwelaerts

  ik zou zeggen net zoals in belgie 5 regeringen ,meer dan 40 ministers en lees goed in europa 751 parlementsleden wel in belgie zijn er 425 heeft daar al iemand bij stil gestaan wat dit kost dito pensioenen

 • Boone Patrick

  opdoeken da boeltje