Zet Catalaans Hooggerechtshof premier deze avond af? Separatist Quim Torra voor rechter wegens ongehoorzaamheid

Quim Torra.
EPA Quim Torra.
Quim Torra, de onafhankelijkheidsgezinde leider van de Catalaanse regering, verschijnt vandaag voor de rechter in Barcelona. Hij moet zich verantwoorden wegens ongehoorzaamheid omdat hij weigerde separatistische symbolen van openbare gebouwen te halen. Het parket vordert twintig maanden onverkiesbaarheid. Daardoor zou de 56-jarige Torra geen premier meer kunnen blijven van de regio. Volgens El Pais is een veroordeling “zeer waarschijnlijk”.

De zaak dateert van maart. De Spaanse kiesautoriteit had Quim Torra toen opgedragen de separatistische symbolen te verwijderen van de openbare gebouwen van de regio om de institutionele neutraliteit te garanderen tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van eind april.

Vooral een spandoek aan de gevel van de zetel van de Catalaanse regering in Barcelona met de slogan "Vrijheid voor de politieke gevangenen en bannelingen" en een geel lint werden geviseerd. De separatisten gebruikten het gele lint om de vrijlating te eisen van hun negen leiders die intussen zware straffen gekregen hebben - alles bij mekaar 100 jaar - voor hun rol in de poging tot afscheuring van de regio in 2017.

De Catalaanse regering had eerst een ander doek met een wit-rood lint over het spandoek gehangen. Uiteindelijk haalde Torra de spandoeken weg voordat de politie optrad, maar werd hij toch voor de rechter gedaagd wegens ongehoorzaamheid. 

Nieuwe verkiezingen?

Vandaag vindt de enige zittingsdag plaats en vanavond volgt meteen de strafbepaling. Als het Hof het parket volgt, mag Torra geen politiek mandaat meer uitvoeren en moet hij dus zijn ambt als premier afstaan, wat de spanningen in de regio nog kan doen toenemen. Verwacht wordt dat Torra bij een veroordeling dan ook naar het Spaanse Hooggerechtshof trekt om de zaak aan te vechten. 

Ook nieuwe verkiezingen in Catalonië vallen niet uit te sluiten, aangezien de huidige Catalaanse coalitie geen meerderheid heeft in het parlement om met succes een opvolger voor Torra aan te duiden bij een veroordeling.

Het spandoek in kwestie aan het balkon van de Catalaanse regering in Barcelona.
EPA Het spandoek in kwestie aan het balkon van de Catalaanse regering in Barcelona.

Nieuw verkiezingsreferendum

De rechtszaak en de mogelijke straf die hem boven het hoofd hangt, heeft Torra blijkbaar weinig schrik aangejaagd: als reactie op de zware veroordelingen tegen negen separatistische leiders vorige maand, dreigde hij met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. 

"Als we voor het opstellen van verkiezingsurnes tot 100 jaar gevangenis veroordeeld worden, dan is het antwoord duidelijk: we moeten opnieuw de urnes plaatsen voor onze zelfbeschikking", stelde Torra in het Catalaanse parlement. Torra sprak van een "grote farce".

Quim Torra (midden).
EPA Quim Torra (midden).7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  Jullie moeten weten dat de situatie in Catalonie niet is wat ze laten uitschijnen.De meerderheid is tegen, maar de minderheid komt altijd in beeld. Er is GEEN onafhankelijksprocedure, die zal nooit komen. ELKE deelstaat is TEGEN, ook die in Baskenland. Catalonie draagt NUL euro af in de eindafrekening omdat Madrid in schijven terugbetaald wat is ontvangen, maar ze moeten investeren in infrastructuur. Wat de Calalaanse politici nalaat en geld wegwast in eigen zak. En de grondwet word genegeert.

 • rob jamers

  De Catalaanse politiekers hebben duidelijk de grondwet genegeerd en zijn dus schuldig aan een misdrijf. De straf is volledig terecht. Separatisme is nog nooit in het voordeel geweest van de bevolking. Enkel politici profiteren hiervan. Hopelijk wordt lafaard Puigdemont nu eindelijk uitgeleverd aan de justitie van zijn land

 • Christine Laevers

  Iemand politiek platwalsen voor kleuren in lintjes en symbolen op openbare gebouwen in volle onafhankelijksheidsprocedure ? Die belachelijk zware straffen die niet eens nodig waren voor Catalaanse politici! Ik hoop dat andere Europese landen niet meelopen met die Spaanse seniele regeringsmentaliteit.

 • Patrik De Weirdt

  Ongelooflijk dat dit soort toestanden kunnen voorvallen in een democratisch land. Nog ongelooflijker is echter het feit dat de EU dit ongestraft laat gebeuren. Het referendum over zelfbeschikking in Schotland werd indertijd toegejuicht, maar de repressie door de Spaanse regering die volgde op eenzelfde referendum in Catalonië wordt koudweg genegeerd.

 • André Van der Poorten

  Is dit de EU ?