Zestig vermoedelijke rebellen gedood bij aanval in Pakistan

Voormalige talibanstrijders leveren hun wapens in.
EPA Voormalige talibanstrijders leveren hun wapens in.
Bij luchtaanvallen van het Pakistaanse leger zijn 60 vermoedelijke rebellen omgekomen in de stammengebieden van het noordwesten van Pakistan, bij de grens met Afghanistan. Dat heeft het Pakistaanse leger meegedeeld in een nieuwe balans. Eerder vandaag was namelijk bericht dat de bombardementen 32 slachtoffers hadden gemaakt.

"Precisiebombardementen hadden rebellenbastions in Noord-Waziristan als doelwit", aldus een veiligheidsfunctionaris eerder op de dag. De slachtoffers zijn "terroristen, onder wie belangrijke commandanten en buitenlanders", aldus het persbericht van het leger, zonder verdere details over hun identiteit.

Volgens de veiligheidsfunctionaris waren die rebellen betrokken bij recent geweld, waaronder een ontploffing in een vluchtelingenkamp in Peshawar, aanslagen in de regio's Mohmand en Bajaur en aanslagen tegen veiligheidskonvooien in Noord-Waziristan.

De taliban in Pakistan maakten vorige maand een einde aan een staakt-het-vuren van vijf weken, dat destijds bedoeld was om het vredesproces met de regering een kans te geven. Officieel hebben ze die dialoog niet opgegeven.

De laatste weken zijn tientallen doden gevallen bij schermutselingen tussen rivaliserende taliban-fracties, die strijden voor het leiderschap over de rebellie in Zuid-Waziristan.