Zestien medewerkers haven Beiroet aangehouden na enorme explosie

Photo News
Zestien medewerkers van de haven van Beiroet zijn aangehouden na de dodelijke explosie die grote delen van de stad verwoest heeft. Dat laat een militaire aanklager weten.

De Libanese autoriteiten hadden een onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de explosie. De eerste bevindingen wijzen erop dat de explosie veroorzaakt werd door een brand die 2.750 ton opgeslagen ammoniumnitraat deed ontploffen in een loods.

De minister van Buitenlandse Zaken van Libanon verklaarde op de Franse radio dat een onderzoekscommissie vier dagen de tijd krijgt om verantwoordelijken te vinden. 

Douanebeambten en onderhoudsmedewerkers

Achttien stafmedewerkers van de haven zijn nu opgeroepen voor ondervraging. Zestien onder hen blijven in afwachting van verder onderzoek in hechtenis. Het gaat om haven- en douanebeambten, onderhoudsmedewerkers en hun managers.

De regering van Libanon plaatste gisteren al alle havenfunctionarissen van Beiroet die sinds 2014 toezicht hielden op opslag en beveiliging onder huisarrest. 

Rus ondervraagd

De politie van Cyprus ondervroeg dan weer een Rus die gelinkt zou zijn aan de boot die in 2013 het ammoniumnitraat naar Beiroet had gebracht. Het schip had moeten doorvaren naar Mozambique, maar was nooit vertrokken door technische problemen. De lading werd in een hangar geplaatst en het schip zonk uiteindelijk. Volgens de advocaten van de bemanning van het schip hadden de eigenaar en de bemanning de Libanese autoriteiten gewaarschuwd over het ontploffingsgevaar van de lading. 

150 mensen aan Libanese ambassade in Brussel

Tussen 18.30 uur en 20.30 uur zijn ongeveer 150 mensen samengekomen voor de Libanese ambassade in Brussel voor een eerbetoon aan de slachtoffers. In totaal kwamen meer dan 130 mensen om het leven, minstens 5.000 anderen raakten gewond.

De aanwezigen zongen onder meer het volkslied en andere Libanese liederen. Ze hingen ook Libanese vlaggen op en plaatsten kaarsen op de grond. De burgemeester van Brussel legde een bloemenkrans neer.

“Vandaag geen critici van regime”

 De oproep tot de samenkomst kwam van twee Libanezen die in België wonen. “Dit eerbetoon heeft als doel om ons solidair te tonen”, zegt Tarek En Halabi. “We denken aan de slachtoffers, aan hun families, aan de Libanezen ter plaatse. We zijn vandaag geen critici van het regime. We willen boven alles sterk en verenigd zijn. Dat is onze boodschap, een boodschap uit het hart. Laat ons proberen te helpen waar mogelijk, hier en daar. We gaan ons proberen te organiseren om donaties op te sturen.”

Cecilia Pellosniemi was in haar woning in Beiroet toen plots het dak instortte. Hieronder vertelt ze hoe ze de impact van de explosie op het nippertje overleefde.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan Baert

  Het is de schuld van enkele arbeiders en de kuisvrouw. Het organigram is duidelijk.

 • Christine Laevers

  Waarom worden de politieke ministers in Liban niet deftig in beeld gebracht in de pers ? Er is een politieke elite. Wie zijn dat dan ? Die stock lag er al een hele tijd en er waren klachten. Maar al de rest werd ook jarenlang verwaarloosd: economie, investeringen, nadenken over een exportmiddel. Wie zijn die mannen ? Profiel graag.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Is het niet een beetje te gemakkelijk om de schuld bij 16 havenmedewerkers te leggen ? Zijn er geen politieke verantwoordelijken ? Hebben de controle-instanties hun werk gedaan ?

 • Yvanka Pilzer

  Via de website van het Rode Kruis kan je een gift doen om de slachtoffers te steunen. Ik heb dit alvast gisteren gedaan. De schuldigen kunnen later nog gezocht worden.

 • Pé Gevers

  Ik denk ook dat het stof in de graansilo's vanzelf is beginnen ontbranden. Deze brand heeft dan het opgeslagen ammoniumnitraat doen ontploffen. Het is niet de eerste keer dat stof in graansilo's tot ontbranding komt. In elk geval, het is een enorme catastrofe.