Zesde nacht op rij rellen in Noord-Ierse grensstad

AP
In de Noord-Ierse stad Londonderry is het afgelopen nacht voor de zesde nacht op rij tot rellen gekomen. De Britse regering noemt het geweld in de stad aan de grens met Ierland "onaanvaardbaar".

Relschoppers gooiden twee zelfgemaakte bommen en tientallen molotovcocktails naar de ordediensten. "De onregelmatigheden van de voorbije nacht in Londonderry, met aanvallen op politievoertuigen, zijn totaal onaanvaardbaar", zo verklaarde minister voor Noord-Ierland Karen Bradley vandaag.

Hereniging van het Ierse eiland

De vijf politieke partijen in Noord-Ierland hebben uitzonderlijk een gemeenschappelijk persbericht gepubliceerd waarin ze hun onvrede over het geweld uitspreken. De relschoppers worden gesteund door dissidente Republikeinen, die voeren actie voor een hereniging van het Ierse eiland.

De politiebaas van Noord-Ierland, Mark Lindsay, vroeg de Republikeinse politici, die zich hebben geëngageerd om enkel op een vreedzame manier op te komen voor een Ierse hereniging, om hun invloed te laten gelden en de relschoppers van de straat te weren. "Ze sturen kinderen van soms amper twaalf jaar oud de straat op om hun vuile werk op te knappen en molotovcocktails, stenen en flessen naar de politie te gooien", kloeg Lindsay aan.

Bloody Sunday 

Londonderry is de stad waar in 1972 Bloody Sunday plaatsvond. Britse soldaten openden toen het vuur op deelnemers aan een vreedzame mars. Veertien mensen kwamen om het leven. Voor de ondertekening van de Goede Vrijdagakkoorden van 1998 werd Noord-Ierland decennialang geteisterd door een conflict tussen protestanten die bij Groot-Brittannië willen blijven en katholieken die ijveren voor een hereniging met Ierland.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels