Zesde dode bij noodweer in Frankrijk, gigantisch rotsblok valt op enkele huizen in dorp

Een deel van een grote rots van de ‘Pénitents des Meés’-formatie viel vandaag op enkele huizen na dagen van slecht weer. Zeker twee mensen raakten gewond.
AFP Een deel van een grote rots van de ‘Pénitents des Meés’-formatie viel vandaag op enkele huizen na dagen van slecht weer. Zeker twee mensen raakten gewond.
Voor de tweede keer in korte tijd is het zuidoosten van Frankrijk getroffen door nieuw noodweer, met meerdere doden tot gevolg. Eerder vandaag was al duidelijk dat vijf mensen het leven lieten bij het stormweer van afgelopen weekend, intussen is er ook een zesde dode te betreuren. Daarnaast vielen er vandaag ook twee gewonden toen een groot stuk rots op een spectaculaire manier naar beneden stortte in een dorp in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Het stuk van de grote rots, deel van de formatie ‘Pénitents des Mées’ die boven de gemeente Les Mées hangt, stortte vanmiddag neer op enkele huizen, zegt de prefectuur. 

Het is nog niet duidelijk waardoor het gevaarte - samen met een hoop kleine stenen en steengruis - is losgekomen, maar de prefectuur wijst wel op de “zeer ongunstige weersomstandigheden van de afgelopen dagen, die hebben bijgedragen aan de onstabiliteit van het terrein”.

Uiteindelijk vielen er als bij wonder geen doden, wel raakten twee mensen gewond. Het gaat om een vrouw die net op straat liep toen het stuk rots naar beneden donderde en een man die door het rotsblok was vast komen te zitten in zijn getroffen huis, melden bronnen bij de hulpverlening. 

BELGAIMAGE
BELGAIMAGE

De zes doden vielen bij stortregens in verschillende departementen in het zuidoosten van het land. Drie van de doden werden meegesleurd door het wassende water in het departement Var. Drie hulpverleners kwamen om bij een helikopterongeval bij Marseille. 

De balans kan nog oplopen, want in de Var is vanavond nog steeds een vrouw van 61 jaar oud vermist. In een tiental dagen zijn nu in totaal zeker twaalf personen omgekomen bij noodweer in het zuidoosten van Frankrijk. 

AP
REUTERS
AP
AP
EPA
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
BELGAIMAGE6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Als er slecht weer voorspeld wordt in Belgie kan je misschien best op verlof gaan om jezelf in veiligheid te brengen, Martin Meuris.

 • Martin Meuris

  Men moet tegenwoordig als je ergens op vakantie gaat goed het weerbericht in de gaten houden. Als ze veel regen voorspellen houdt er dan ook rekening mee en breng je zelf, familie en auto in veiligheid op voorhand. Het is nu om de haverklap ergens mis met het weer en geen klein beetje.

 • Catherine MISTIAEN

  Een gigantisch rotsblok stort naar beneden, en er vallen, als bij wonder, geen doden te betreuren. Ik denk dat God in Frankrijk is.

 • Jürgen Mouton

  Onkunde bij het bestuur, dat zo'n zaken in de gaten moet laten houden. Onbekwaamheid is blijkbaar overal een vereiste om politieker te worden...

 • Louis Benasque

  Het klimaat wordt niet "normaler" ... het wordt extremer met véél regen in korte tijd ... dat wordt de norm. Zeggen vele weermannen en -vrouwen die dagdagelijks het weer voorspellen.