Zes opgesloten Catalaanse separatisten verhuizen naar gevangenis in Barcelona

Oriol Junqueras en zijn medestanders werden na het verboden onafhankelijkheidsreferendum in oktober gearresteerd.
EPA Oriol Junqueras en zijn medestanders werden na het verboden onafhankelijkheidsreferendum in oktober gearresteerd.
De vroegere viceminister-president van de Spaanse crisisregio Catalonië, Oriol Junqueras, en vijf andere opgesloten separatisten worden naar Catalaanse gevangenissen overgeplaatst. De politici werden in het zog van het verboden onafhankelijkheidsreferendum van afgelopen oktober gearresteerd en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis in Madrid. Ze hadden echter gevraagd om naar Catalaanse strafinstellingen overgebracht te worden.

De zes politici zullen vermoedelijk tussen woensdag en donderdag overgeplaatst worden, aldus het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag. Volgens het persagentschap Europa Press worden vier van hen naar een gevangenis in de buurt van Barcelona gebracht, de twee anderen naar het meer noordoostelijk gelegen Figueres bij Girona. Junqueras en zijn medestanders worden beticht van rebellie, opstand en verduistering van openbare middelen. 

Met deze toegeving wil de nieuwe premier Pedro Sánchez de normalisering van de betrekkingen met de Spaanse regio op gang brengen. De Catalaanse regering streeft een afscheuring van Spanje na. 

De socialist Sánchez had onmiddellijk na zijn ambtsaanvaarding begin juni verklaard dat hij een uitweg wil vinden voor de vastgereden situatie. Op 9 juli is in Madrid een ontmoeting met de nieuwe regionale minister-president Quim Torra gepland. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nina Huygens

  Het zijn de catalanen die niet akkoord zijn met de onafhankelijkheid die in een dictaduur leven IN CATALONIE en gestraft worden om hun mening te uiten!! Waarom wordt daar niets over geschreven? En videos zijn er ook over hoe deze mensen behandeld worden!

 • Mohamed Halmaoud

  ga niet op vakantie in spanje, of spendeer er allesinds geen enkele euro.

 • vandekempen bart

  die zitten dus al een half jaar vast als vreedzame politieke gevangenen voor niks, in een land dat de echte illegalen met honderden 'open arms' verwelkomt...

 • Jens van den Broeck

  Ongelooflijk, al wie niet buigt voor de Spaanse dictatuur wordt opgesloten. Gewoon omdat ze een democratische mening hebben, en zich niet Spaans voelen.