Zes jaar cel voor maker van omstreden Erdogan-film

Reha Beyoglu is de acteur die Erdogan vertolkt in de film.
Reuters Reha Beyoglu is de acteur die Erdogan vertolkt in de film.
Een Turkse filmmaker is veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim zes jaar voor het lidmaatschap van een terreurorganisatie. Ali Avci maakte een film die was gebaseerd op de mislukte staatsgreep van 2016.

De autoriteiten arresteerden Avci vorig jaar nadat de trailer van zijn film was uitgekomen. Daarin is te zien hoe een legerofficier zijn vuurwapen richt op het hoofd van president Erdogan. Ook waren beelden te zien van doodgeschoten gezinsleden van de Turkse leider. Dat leidde tot veel ophef.

De filmmaker ontkende de beschuldigingen. "Als ik terroristische propaganda had willen maken, had ik Erdogan getoond terwijl hij plannen maakte om te vluchten", hield Avci de rechtbank in Istanbul voor. Die oordeelde uiteindelijk dat de verdachte lid is van de organisatie van Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de couppoging zit.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anne Callebaut

    Wie maakt er nu een film over deze GEK?????????????????????????????

  • nand nuyts

    Zowel Wouter Beke (CD&V) als John Crombez (sp.a) zitten op dat vlak een beetje lastig. De Genkse schepen Ali Caglar (CD&V) verdedigt Erdogan voluit.