Zes Ierse studenten dood na instorten balkon tijdens verjaardagsfeest

Door het instorten van een balkon in de Amerikaanse universiteitsstad Berkeley, niet ver van San Francisco, zijn zes Ierse studenten om het leven gekomen. Acht anderen raakten zwaargewond en verkeren volgens de politie in kritieke toestand. De studenten stonden op het balkon op de vierde verdieping, waar toen een verjaardagsfeest aan de gang was. De slachtoffers zijn tussen 20 en 22 jaar.

De studenten vierden de 21ste verjaardag van een vriend. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Charlie Flanagan bevestigde dat het om Ierse studenten gaat die de zomer in Californië doorbrachten. Vier studenten overleden ter plaatse, een vijfde in het ziekenhuis. De acht gewonden zijn er slecht aan toe, liet een woordvoerder van de politie weten.

James Mullaney (20) woont in het appartementsblok en noemt de balkons klein. Hij schat dat ze maximum zes personen kunnen dragen.

"We lagen te slapen en werden gewekt door de sirenes. Overal waren hulpdiensten en tv-ploegen", getuigt hij tegenover de krant Irish Herald.

"Van zodra ik wist wat er gebeurd was, stuurde ik een sms naar mijn moeder om te zeggen dat ik ongedeerd ben".

Jerry Robinson woont in de buurt en getuigde tegenover tv-station KGO-TV dat hij naar huis keerde toen twee mensen hem hysterisch deden stoppen en een lift vroegen naar het ziekenhuis om hun gewonde vrienden te bezoeken. "Ze probeerden bij elkaar te achterhalen wie op het balkon stond en hoe ze er aan toe waren".

Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren, is onduidelijk. De omgeving is afgezet, politie en brandweer onderzoeken de zaak.

Het balkon op de vierde verdieping stortte om 01.00 uur lokale tijd naar beneden. Enkele gewonden zijn nog in kritieke toestand.
Twitter Het balkon op de vierde verdieping stortte om 01.00 uur lokale tijd naar beneden. Enkele gewonden zijn nog in kritieke toestand.