Zes doden in Afghanistan bij eerste aanslag van taliban na benoeming van opvolger leider

In Afghanistan zijn zes mensen omgekomen bij een zelfmoordaanslag van de taliban tegen de Afghaanse politie. De aanslag vond plaats in de regio van Kaboel en is de eerste grote aanval van de islamistische rebellen sinds de aankondiging van de dood van hun leider, mollah Omar, vorige week.

Volgens de gouverneur van de provincie Logar bracht de dader, die aan het stuur zat van een vrachtwagen, zijn lading tot ontploffing voor een politiebureau in Pul-e Alam, een honderdtal kilometer ten zuiden van Kaboel. De explosie was zo krachtig dat drie gebouwen in de omgeving zwaar beschadigd raakten, aldus een adjunct-politiechef. Zes mensen kwamen om, het gaat om drie politieagenten en drie burgers. Daarnaast raakten ook drie mensen gewond.

De aankondiging van de dood van mollah Omar vorige week en de benoeming van zijn opvolger, mollah Abdul Manan, heeft bij de taliban intern voor onenigheid gezorgd. Zo weigert onder andere de familie van de overleden talibanleider om de nieuwe aanvoerder trouw te zweren. De aanslag van donderdag, die bijna onmiddellijk door de taliban werd opgeëist, toont echter aan dat de verdeeldheid voorlopig geen afbreuk doet aan de slagkracht van de terreurbeweging.