Zes doden en tweehonderd gewonden bij protesten in Jakarta tegen herverkiezing Joko Widodo

In de Indonesische hoofdstad Jakarta is het na de herverkiezing van president Joko Widodo tot straatprotesten gekomen. Bij schermutselingen tussen de politie en aanhangers van Joko's tegenstander, de voormalige generaal Prabowo Subianto, kwamen zes mensen om het leven, zo berichten plaatselijke media onder aanhaling van de gouverneur van Jakarta. Minstens tweehonderd mensen raakten naar verluidt gewond. Ook werden meerdere auto's in brand gestoken. De ordediensten zetten waterkanonnen, traangas en rubberen kogels in om de massa uiteen te drijven.

Prabowo verwijt zijn rivaal dat die de verkiezingen van april zou hebben gemanipuleerd. De kiescommissie wijst die beschuldigingen echter van de hand en zegt dat alles correct verliep. De uittredende president behaalde bij de presidentsverkiezingen van vorige maand 55,5 procent van de stemmen, terwijl Prabowo uitkwam op 44,5 procent, zo werd eerder bekendgemaakt. 

Prabowo kondigde daarop aan dat hij met alle mogelijke wettelijke middelen de resultaten zal betwisten. Na zijn verlies bij de stembusgang van 2014 was de voormalige generaal ook al naar het gerecht gestapt, maar hij ving toen bot.

Indonesië, dat bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, is de derde grootste democratie en het grootste moslimland ter wereld. Het land telt meer dan 260 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 193 miljoen kiesgerechtigden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • STEFAAN LELEU

    Wanneer gaat Prabowo het nu eens opgeven. Dit is de derde keer dat hij verliest en telkens erkent hij het resultaat niet. Het volk heeft gekozen en Jokowi werd beloond voor het goede werk dat hij heeft verricht. Die doden heeft Probowo op zijn geweten.

  • Vloebergs Jan

    Probowo vangt bod om een nieuw kalifaat te stichten. Laatste jaren is indonesie er met groote sprongen op vooruit gegaan. Infrastructuur en gezondheidzorg hebben een flinke boost gekregen. Als men nu de corruptie en het salafisme zou kunnen bestrijden zou dit een verademing zijn voor heel wat eilandbewoners. Pancha sila.