Zes doden bij aanval op Indiase luchtmachtbasis nabij Pakistaanse grens

REUTERS
Bij een aanval op een luchtmachtbasis in de Noord-Indiase deelstaat Punjab zijn vier gewapende overvallers en twee leden van het veiligheidspersoneel van de luchtmacht omgekomen. Bij de overval niet ver van de Pakistaanse grens liepen vijf militairen van de luchtmacht verwondingen op. Dat deelde het Indiase leger mee.

De aanval gebeurde slechts enkele dagen na een bezoek van de Indiase regeringsleider Narendra Modi in Pakistan, waar over de hervatting van de vredesgesprekken tussen beide nucleaire machten werd gepraat.

De vanuit Pakistan opererende militante moslimterreurbeweging Jaish-e-Mohammed zou achter de aanval zitten. Volgens de Indiase strijdkrachten viel een groep extremisten de basis zaterdag in de vroege ochtenduren aan. Doel was vermoedelijk de vernietiging van gevechtstoestellen en -helikopters. Maar daar waren de aanvallers niet in geslaagd. Het is niet duidelijk om hoeveel aanvallers het ging. 

Na het vuurgevecht kamden de soldaten de basis uit op zoek naar terroristen, aldus de Indiase nieuwszender NDTV. Later meldde de zender nieuwe schotenwisselingen en vlogen helikopters over het uitgestrekte terrein. De basis in het district Pathankot bevindt zich op 50-tal kilometer van de Pakistaanse grens. Pathankot ligt ook niet ver van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir, waar islamitische opstandelingen tegen de regering in New Delhi strijden. 

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh benadrukte dat Delhi vrede in de regio wil, maar niet zal aarzelen om op aanvallen te reageren. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanval in een mededeling.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.