Zes Burundese ministers komen naar Brussel

Archiefbeeld van Burundese vrouw die oproep doet aan de paus om haar thuisland te helpen
REUTERS Archiefbeeld van Burundese vrouw die oproep doet aan de paus om haar thuisland te helpen
Volgende week dinsdag komen zes ministers van de Burundese regering naar Brussel om "consultaties" op te starten met de Europese autoriteiten over de gespannen toestand in het land. Burundi verkeert sinds deze lente in een zware politieke crisis. President Nkurunziza ambieert een derde ambtstermijn, wat in strijd zou zijn met de grondwet.

De delegatie zal worden geleid door de minister van Buitenlandse Zaken Alain Aimé Nyamitwe, en zal bestaan uit onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Financiën, Begroting en Sociale Zaken. Ook kolonel Ignace Sibomana zou naar Brussel afzakken en parlementslid Joseph Ntakarutimana van de partij van de president.

De missie wordt mee gefinancierd door de Europese Unie. Die heeft op 26 oktober aan de autoriteiten van Burundi gevraagd om overleg te plegen over de crisis in het land. Het is niet uitgesloten dat Europa zijn steun aan Burundi opschort. Dat kan op basis van artikel 96 van het partnerschapsakkoord EU-ACP, "in geval van het niet-respecteren van de mensenrechten, de democratische principes en de rechtsstaat".

Sinds april zijn in Burundi al minstens 250 mensen omgekomen en 200.000 op de vlucht voor het politieke geweld.