Zes Australische brandweermannen zwaargewond bij crash

Brandweermannen van de RFS in New South Wales.
EPA Brandweermannen van de RFS in New South Wales.
Zes vrijwillige brandweermannen zijn in de Australische deelstaat New South Wales (NSW) zwaargewond geraakt toen hun brandweerwagen crashte. Dat meldt de lokale politie vandaag.

Er is een onderzoek gestart naar het ongeval dat donderdagavond lokale tijd plaatsvond toen de brandweermannen een bosbrand nabij Clyde Mountain aan de zuidkust van het land probeerden te blussen. "Alle zes crewleden slaagden erin uit het voertuig te geraken", aldus de politie.

De slachtoffers werden ter plaatste verzorgd voordat ze naar het ziekenhuis zijn gebracht. Ze zijn er ernstig aan toe, maar ze zijn niet in levensgevaar. De bestuurder van de brandweerwagen moest verplicht een alcoholtest ondergaan. "Je kan duidelijk zien dat de omstandigheden zwaar zijn en dat de vrijwilligers tot het uiterste gaan om onze gemeenschap en levens te beschermen", verklaarde viceminister-president van NSW John Barilaro op de Australische radiozender ABC.

Blusvliegtuig neergestort

Gisteren stortte nog een blusvliegtuig neer. Daarbij kwamen drie Amerikaanse bemanningsleden om het leven. Het ongeval gebeurde in bergachtig gebied in NSW. Brandweerlieden in heel Australië hebben vandaag een minuut stilte gehouden voor hun omgekomen collega’s. Er wordt nog onderzocht hoe het ongeluk met de Hercules C-130 heeft kunnen gebeuren.

Ondertussen bereiken de branden de buurt van hoofdstad Canberra. Daar werd de luchthaven gisteren al uit voorzorg gesloten. In Sydney en de meeste delen van de staat is de luchtkwaliteit weer verslechterd door de rook van de bosbranden en het stof.

Bosbrandencrisis

Australië gaat sinds september gebukt onder grote bosbranden. 32 mensen en naar schatting 1 miljard dieren zijn tot nu toe omgekomen door het vuur. Meer dan 2.000 huizen zijn door het vuur verwoest. Branden komen elk jaar tijdens de lente voor op het immense eiland, maar het bosbrandenseizoen was deze keer bijzonder vroeg en intens vanwege de al drie jaar durende droogte in Australië, waarvan wetenschappers zeggen dat die direct verband houdt met de opwarming van de aarde.

Verbrand bos in Cobargo, New South Wales.
EPA Verbrand bos in Cobargo, New South Wales.