Zenuwslopende verdwijningszaak van Chinees meisje (9) kent tragisch einde

De 9-jarige Zhang Zixin.
Facebook De 9-jarige Zhang Zixin.
Een zenuwslopende verdwijningszaak rond een 9-jarig kind heeft China een week lang in de ban gehouden. Zondag volgde echter een tragische ontknoping: het lichaam van het meisje werd in de Oost-Chinese Zee gevonden. Mogelijk waren haar peetouders betrokken bij haar dood.

Het mysterie rondom de vermissing van het meisje domineerde dagenlang alle nieuwskanalen in China. Talloze mensen leefden mee met de familie van het kind en volgden zelfs de kleinste ontwikkelingen op de voet. Het slachtoffertje, de 9-jarige Zhang Zixin, werd gevonden voor de kust van de provincie Xiangshan (op ongeveer zes uur rijden van haar woonplaats Hangzhou; nvdr).

Peetouders

Het is nog niet duidelijk hoe Zhang in het water terecht gekomen is, maar volgens lokale media hebben haar peetouders er een cruciale rol in gespeeld.

Rond de periode van de verdwijning was het meisje immers niet alleen. Een getuige vertelde tegen de politie dat ze in de ochtend van zondag 7 juli gezien werd in het bijzijn van een man en vrouw van middelbare leeftijd.

Het bleek te gaan om haar peetouders, de 43-jarige Liang en zijn 45-jarige vrouw Zie. De twee werden later die dag weer op bewakingscamera’s gezien, maar zonder het kind. Later in de avond werden ze dood teruggevonden in zee.

Zelfmoord

Volgens de politie hadden de man en de vrouw zelfmoord gepleegd. Wat er in de tussentijd gebeurd is, is niet duidelijk. De autoriteiten gaan er echter van uit dat ze het kind meegenomen hebben in de dood.

De politie baseert zich daarvoor onder meer op de laatste berichten van het tweetal op sociale media. Daaruit valt af te leiden dat ze zelfmoord wilden plegen en bereid waren ook hun peetdochter om het leven te brengen. Uit onderzoek was al naar voren gekomen dat het duo de afgelopen jaren hun toevlucht genomen had tot zwendel en fraude om de eindjes aan elkaar te knopen.

Hoewel dit resultaat niet het wonder is waarop we hadden gehoopt, is het beter dan het lichaam van het meisje niet te vinden

Familielid

Smoes

Tijdens de massale zoektocht nam de familie regelmatig contact op met de media. De biologische vader van het meisje vertelde dat zijn ouders -de eigenlijke verzorgers van het meisje- door het tweetal voor de gek gehouden waren. Ze zouden het kind met een smoes over een bruiloftsfeest in Shanghai meegenomen hebben.

Volgens de vader had het paar regelmatig contact met hem tot 7 juli, de dag waarop de twee Zhang naar huis zouden brengen. Niet veel later werden zowel het meisje als de peetouders als vermist opgegeven.

Geen strafblad

Volgens de politie hadden de man en de vrouw geen strafblad en hadden ze geen alcohol of drugs gebruikt voordat ze zichzelf om het leven brachten. De familie van het overleden meisje is in shock, maar reageert ook opgelucht. “Dit is natuurlijk niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Maar beter zo dan haar lichaam nooit terug te vinden”, zei een familielid tegen CNN.

Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op www.zelfmoord1813.be.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN DESSEL

    Doffe ellende voor de nabestaanden