Zelfverklaarde interim-president Guaido wil dit weekend terugkeren naar Venezuela “ondanks risico’s"

REUTERS
De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido is van plan dit weekend terug te keren naar zijn land, ondanks het risico te worden opgepakt. Dit kondigde Francisco Sucre, lid van het door de oppositie gedomineerde parlement, aan. Intussen stemden Rusland en China tegen nieuwe verkiezingen in Venezuela. 

In de Braziliaanse hoofdstad ontmoette Guaida eerder vandaag enkele ambassadeurs van de Europese Unie. Daarna zou Guaido ook nog de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zien, voor een "persoonlijk bezoek", en niet voor een officieel bezoek door een ander staatshoofd. Vervolgens reist Guaido nog door naar Paraguay, een van de vijftig landen die zijn presidentschap erkennen. Tenslotte keert hij terug naar huis. 

Maduro zei eerder al dat Guaido bij zijn terugkeer oppakken riskeert, omdat hij een verbod om het land te verlaten van het Grondwettelijk Hof naast zich neergelegd had. Guaido is zich van de situatie bewust maar zal er niet voor vluchten, zo citeerde de zender O Globo hem op gezag van diplomatieke kringen.

Concrete maatregelen om een einde te maken aan de machtsstrijd in Venezuela kondigden Guaido en Bolsonaro op hun persconferentie niet aan.

Venezolaanse interim-president Juan Guaido ontmoette vandaag ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.
REUTERS Venezolaanse interim-president Juan Guaido ontmoette vandaag ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Veto tegen nieuwe verkiezingen

Intussen maakten Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad gebruik van hun vetorecht om een Amerikaanse resolutie te blokkeren. Daarin werd een “vrije, rechtvaardige en geloofwaardige” presidentsverkiezing in Venezuela geëist en onbelemmerde levering van humanitaire hulpgoederen.

Negen landen steunden het voorstel, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. De afgevaardigde van Zuid-Afrika zei eveneens nee. Indonesië, Equatoriaal-Guinea en Ivoorkust onthielden zich van stemming.

De poging van Rusland de leden van de raad te winnen voor een alternatief plan mislukte eveneens. In de motie werd aangedrongen op een politieke oplossing in Venezuela en de coördinatie van de internationale hulp zou primair bij de regering-Maduro moeten liggen. Slechts vier vertegenwoordigers waren voorstander.

Humanitaire hulp 

Vorige vrijdag stak Guaido de grens over naar Colombia, om toe te zien op de leveringen van humanitaire hulp aan Venezuela. Het Venezolaanse leger blokkeerde die hulp aan de grens. Hetzelfde gebeurde aan de grens met Brazilië. Aan de grenzen van Venezuela zijn daarbij al enkele doden gevallen.

Bekijk ook: 

De spanningen lopen op in Venezuela, maar wat is er eigenlijk aan de hand? 

REUTERS3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Koenraad Praille

    Humaitaire hulp dient enkel om de lokale economy verder te destabiliseren keer op keer,... heb dit zelf meegemaakt in verschillende afrikaanse landen stop die nonsense als Je hulp heeft In vorm van vrije goederen gaat de locale économie kapot,.., ga eens in eender welke supermarket in Venezuela de goederen zijn gewoon te duur door inflatie en met de embargo worst het alleen Maar erger! Wie is de schuldige !!!!

  • Fred Valk

    Voor men lessen geeft aan Venezuela zou men best een naar Spanje in het eigen Europa kijken.

  • Geert Van de Moortele

    In Spanje zou hem de gevangenis wachten.Zo gaat dat in een democratisch land als je spaans-catalaans bent.