Zelfs wapenlobby NRA wil nieuwe wetgeving na bloedbad in Las Vegas

Amerikaanse burgers protesteren tegen wapenbezit na de slachtpartij in Las Vegas.
afp Amerikaanse burgers protesteren tegen wapenbezit na de slachtpartij in Las Vegas.
In de nasleep van de schietpartij in Las Vegas pleit de machtige Amerikaanse wapenlobby voor nieuwe wapenwetten. Aan de wetgeving over wapenbezit wil de National Rifle Association (NRA) niets veranderen. Wel roepen ze op tot strengere regels voor de zogenaamde 'bump stocks', hulpstukken die men kan monteren op een semiautomatisch wapen om het te doen afvuren zoals een volautomatisch exemplaar.

Schutter Stephen Paddock kon afgelopen zondag met behulp van een dergelijk hulpstuk, dat momenteel nog zonder vergunning te verkrijgen is, op korte tijd 58 dodelijke slachtoffers maken. Twaalf van de wapens die werden aangetroffen in zijn hotelkamer in het Mandalay Bay hotel waren voorzien van deze 'bump stock'.

Bij semi-automatische wapens moet de trekker telkens opnieuw worden overgehaald om een enkele kogel af te vuren, terwijl een automatisch wapen blijft vuren zolang de trekker is overgehaald en er kogels in de lader zitten. Een 'bump fire stock', geplaatst tegen de schouder van de schutter, vangt de terugslag van het wapen op en duwt de trekker op die manier opnieuw tegen de vinger van de schutter. Zo kan die het wapen sneller afvuren.

De moordpartij heeft de lobby-organisatie er nu toe aangezet hun standpunt te herzien. In een officiële verklaring riep de NRA gisteravond op de wetten in verband met deze hulpstukken aan te scherpen. Ze vragen om "onmiddellijk te bekijken of dit toestel in overeenstemming is met de federale wet", klinkt het. CEO van de NRA Wayne LaPierre en topman Chris Cox schrijven dat "het Amerikaanse volk in de nasleep van de gruwelijke en zinloze aanval in Las Vegas op zoek is naar antwoorden om dit soort tragedies in de toekomst te vermijden".

Steun voor vrije wapendracht blijft

Dat wil echter niet zeggen dat ze het vrije wapenbezit aan banden willen leggen. De NRA blijft fel gekant tegen enige verandering: "Het wegnemen van wapens van Amerikanen die zich aan de wet houden naar aanleiding van de daden van een gek, zal geen toekomstige aanvallen helpen voorkomen." Ze voegen er nog aan toe dat de 'bump stocks' werden toegelaten door de politiedienst AFT (Alcohol Tobacco and Firearms) tijdens Obama's presidentschap.

De verkoop en productie van automatische wapens is illegaal in de VS sinds 1986. Automatische wapens die van voor dat jaar dateren, zijn het voorwerp van strenge regulering en worden gevolgd door de ATF.

CEO van de NRA Wayne LaPierre
epa CEO van de NRA Wayne LaPierre

Het Witte Huis

Er is veel steun om de wapenwetgeving aan te passen. De democratische senator Dianne Feinstein stelde woensdag al een wet voor die de productie of het bezit van deze accessoires verbiedt. Ook vanuit Republikeinse hoek, onder andere van senator John Cornyn, komt er kritiek op dit deel van de wapenwet. Het Witte Huis staat eveneens open voor een discussie, zegt een woordvoerder.

Prijzen de hoogte in

De prijzen van de 'bump stocks' zijn inmiddels de hoogte ingeschoten, zo meldt het financiële nieuwsagentschap Bloomberg. Uit angst dat de hulpstukken binnenkort niet meer te verkrijgen zullen zijn, overspoelen wapenliefhebbers de websites van retailers en tweedehandsverkopers. Verschillende retailers zitten al door hun voorraad. Op GunBroker.com, een veilingplatform voor vuurwapens, verdubbelde tot verdrievoudigde de prijs van zulke 'bump fire stocks'.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Hoezo? Ik dacht altijd dat wapens en wapen hulpstukken niemand doodschoten. Het was toch altijd uitsluitend de schuld van de gebruiker en nooit van de wapens of het vrije bezit ervan. Heeft de NRA plots het licht gezien of heeft iemand per abuis hun verstand terug opgezet?

 • Jan coox

  In de grondwet staat dat je u gezin en bezit mag verdedigen met vuurwapens. De grondwet zullen ze daar nooit kunnen veranderen. Is hetzelfde als hier. Hoeveel schietpartijen, moorden of aanslagen worden er met legale wapens gepleegd? Iedereen heeft zijn eigen mening over wapenbezit.

 • Ronny Deckers

  Inderdaad zoals iemand zegt: het kleinste kootje van een pink. Maar toch is dit baanbrekend. De allereerste keer dat de NRA iets zegt, dat zelfs maar in de richting gaat van een beperking. Doorduwen nu Amerika. Vergeet niet dat een overgrote meerderheid van jullie die wapenwet fel wil terugschroeven. Alleen zijn de voorstanders veeeel luider en agressiever dan jullie.

 • Roland De Smedt

  IS en consoorten lachen zich een kriek, je hoeft geen Amerikanen te vermoorden want ze vermoorden elkaar.

 • Joris Janssens

  Feit is dat sinds de wet op class 3 wapens er geen misdaden zijn gebeurd met legale class 3 wapens. Mischien moeten ze de screening voor class 3 wapens ook toepassen op de andere.