Zelfmoordterroristen blazen zich op bij inval in Sri Lanka: 15 doden

Politie patrouilleert in de straten van Colombo.
AP Politie patrouilleert in de straten van Colombo.
In het oosten van Sri Lanka heeft een politiecommando vijftien lichamen aangetroffen in een woning. De politie had het gebouw in de stad Sainthamaruthu samen met het leger omsingeld en stond op het punt om de woning binnen te vallen. De operatie kaderde in het onderzoek naar de dodelijke zelfmoordaanslagen van afgelopen zondag. De commandoleden werden echter vanuit de woning beschoten en vervolgens klonken er van binnen ook minstens drie ontploffingen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politie doorzocht daarop het huis en trof vijftien lichamen aan, twaalf binnen in de woning en drie daarbuiten. Onder de doden bevinden zich zes kinderen en drie vrouwen, verklaarde een politiewoordvoerder vandaag. Zes van de dodelijke slachtoffers zouden terroristen zijn. De politie vermoedt dat een of meerdere zelfmoordterroristen verantwoordelijk zijn voor de explosies. Een vrouw en een kind die bij het incident gewond raakten, zijn voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. 

Bij de inval zijn een groot aantal explosieven en vlaggen en uniformen van IS in beslag genomen. Het huis diende waarschijnlijk als een soort fabriek of opslagplaats voor bommen. 

Eén van de zes dode terroristen is Mohamed Niyas, de schoonbroer van Zahran Hashim, een van de spilfiguren van de aanslagen van afgelopen zondag. 

Vrees voor meer aanslagen

Bij de aanslagen door zelfmoordterroristen werden afgelopen zondag drie rooms-katholieke kerken en vier hotels getroffen. Ruim 250 mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond. Onder de doden ook tientallen buitenlanders. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op. Op een foto en video die de extremistische groep verspreidde zouden de aanslagplegers te zien.

De vrees voor meer aanslagen is ondertussen groot in het Aziatische land. De Sri Lankaanse politie is op zoek naar 140 mensen die worden gelinkt aan IS dan wel in verband worden gebracht met de aanslagen. Politie en leger hebben 10.000 mensen vrijgemaakt in de klopjacht op die groep. 76 mensen zouden tot nu toe zijn opgepakt, onder hen Syriërs en Egyptenaren.

Buitenlandse Zaken raadt intussen alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka af.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jose Van Hauwaert

  Danny Buyse. De politie heeft met deze invallen meer aanslagen verhinderd doordat deze terrorristen zichzelf hebben opgeblazen. Dat deze lafaards ook hun vrouwen en kinderen mee de dood hebben ingenomen is niet de schuld van de politie. Moest de politie deze terroristen dan laten begaan volgens u? Welke medicatie gebruikt u makker?

 • Tanja Vos

  @ Danny Buyse De politie heeft geen enkel slachtoffer gemaakt. De politie heeft er voor gezorgd dat er niet nog meer onschuldige slachtoffers gemaakt zullen worden. De daders hebben die slachtoffers gemaakt.

 • Evy Cuypers

  De lafaards! Ze blazen hun eigen vrouwen en kinderen mee op. Leven voor niks dan een of andere versie van een religie die door de eeuwen zo verwrongen is ... Onbegrijpbaar.

 • Ann Jansson

  Ze blazen zelfs hun eigen kinderen op, hoe gestoord ben je dan!

 • danny buyse

  De politie doet invallen maar veroorzaken daardoor onschuldige slachtoffers!